Разликата в диетата на кроманьонците и неадерталците

| от |

Досега се е считало, че нашите предци – кроманьонците са могли да победят и унищожат неандерталците благодарение на разнообразната си диета: били са готови да се хранят с риба, плодове, корени, докато неандерталците са яли само месото на по-едрите зверове.

neandertal

Но, през последните години в тази теория са се появили пукнатини, тъй като са намерени косвени доказателства за това, че Homo neandertaliensis са ловили риба и са я гарнирали с растения преди да я консумират.

За реконструкцията на тази древна диета, археолозите са използвали откритите фрагменти от растения по зъбите на неандерталците. Впрочем, това може да свидетелства за употребата на вътрешностите на елени, бизони и други тревоядни животни, тъй като те са отличен източник на витамин С и микроелементи (и досега така правят и съвременните ескимоси).

1

Има вероятност и за друг сценарий: древните хора са ползвали челюстите си за прегризване на стъбла на растения или източване на растителни влакна.

Айнара Систиага (Ainara Sistiaga) от испанския университет Ла Лагуна (Тенерифе) и нейните колеги са представили първата непосредствена реконструкция за обичайната диета на неандерталците - всичко това от изследвания по вкаменените фекалии, намерени в Ел-Салт (провинция Аликанте). Примерно преди 50,000 години, там са обитавали (в средния палеолит) голяма група от неандерталци. Фрагментите с копролитите (вкаменели екскременти) с диаметър от няколко милиметра, са били извлечени от почвата и са били изследвани с допълнителен химически анализ в лабораторията на Масачузетския Технологичен Институт.

2

Частите от почвата са били стрити на прах, после са третирани със специални разтворители с помощта, на които са извлечени всички участващи органични съединения. След това Систиага е изследвала получените вещества за биомаркери на смляна и преварена от стомашните сокове човешка храна. Изследователката и екипът й най-вече за се заинтригували от веществото копростерин, който се образува в стомашната система като холестерин, който в човешкия организъм е в по-големи обеми отколкото при другите животни. Така, въпросното високо съдържание на копростерин ще разграничи и подскаже на археолозите за точната разлика между животинските и неандерталски фекалии.

Neanderthal-CroMagnon-Modern

Със същите химични методи на Систиага е работил и нейния колега от MIT- Роджър Съмънс (Roger Everett Summons), който е открил в екскрементите биомаркери от продукти при преработката на фитостерин – стероиден спирт от растителен произход.

3

В крайна сметка се е оказало, че макар диетата на неандерталците да се е състояла главно от месни продукти – те все пак са я „разреждали“ с ягоди, орехи и кореноплодни. „На мнение сме, че неандерталците са яли всичко, което са имали под ръка в природата, независимо от ситуацията, годишните времена и климатичния пояс“ – по извода на изследователката. Впрочем, получените данни не изключват и възможността, че някои от неандерталците са консумирали само вътрешности на тревоядните животни. Този извод се налагал от факта, че откритото изобилие на копростерин във вкаменените фекалии, говори за това, че бактериите в стомасите и чревния тракт на нашите предци са се справяли много добре с преработката на месните храни. Учените призовават да се направи съпоставителен анализ на земните наслагвания от копролит, останали и на други места след другите представители на рода Homo. По този начин, Систиага и Съмънс планират да приложат своя метод за анализ на почвените образци от местността Олдувай (Танзания, Африка), където са направени открития на Homo habilis (умелия човек), заемащ преходното звено между австралопитеците и представителите на рода Homo.

 
 

H&M промотира албум на поп сензацията Зара Ларсон с нова колекция

| от Спонсорирано съдържание |

H&M започна колаборация с поп звездата Зара Ларсон по случай първия й албум. Зара е сред 30-те най-влиятелни тийнейджъри в света според класацията на списание Time.

H&M ще промотира предстоящото излизане на албума “So Good” на дигиталните екрани във всички магазини на марката по света от днес до официалното му представяне на 17 март. Онлайн клиентите на H&M имат възможността да запазят предварително албума на hm.com, което ще гарантира автоматичното му добавяне в Spotify профилите на почитателите на Зара Ларсон в деня на световната премиера.

„Изключително щастлива съм, че ще осъществим този проект заедно с H&M. Винаги съм била сред почитателите на марката, защото тя е точно толкова забавна и привлекателна, колкото и достъпна за младите момичета, а това са основни неща за мен. Също така, екипът е толкова приятен за работа, че нямам търпение да споделя какво успяхме да сътворим заедно!”

Колаборацията също включва ексклузивна капсулна колекция, разработена в колаборация между Зара Ларсон и дизайнерския екип на H&M. Колекцията е отражение на личния стил на звездата – съчетава успешно елементи от стрийт облеклото с препратки към сценичните й костюми.

Капсулната колекция Zara Larsson><H&M ще откриете в избрани магазини и онлайн от 18 май. В България ще я откриете в магазин H&M на бул. Витоша 6, както и онлайн.


 

 
 

Какво става, когато свалиш 50 килограма

| от chronicle.bg |

Да свалиш килограми не е никак лесно. Да успееш да смъкнеш 50 килограма е истинско постижение. Преди да тръгнете на дългото пътешествие към красивото тяло обаче, трябва да знаете какво правите – увиснала кожа и различни здравословни проблеми са част от рисковете, за които е добре да бъдете подготвени. Независимо дали искате да свалите 10 килограма или 100, трябва да сте наясно, че това ще промени целият ви живот.

Предлагаме ви историите, които няколко жени разказват пред „Today“. Те са свалили много килограми и разказват за нещата, които биха предпочели да знаеха, преди да започнат.

 

 

 

 
 

Анимираната симфония на живота

| от chronicle.bg |

Кратката форма в киното е обект на внимание от хиляди режисьори и аниматори по света.

Днес пък е петък – ден като никой друг. Затова ще ви покажем „Symphony no. 42″ – една късометражка, която ни представя 47 нерационални сцени за връзката между човек и природа.

 

Symphony no. 42 from Reka Bucsi on Vimeo.

 
 

Повече плодове и зеленчуци – по-дълъг живот

| от chronicle.bg |

Хапването на повече плодове и зеленчуци може да удължи значително живота ви, сочи изследване, проведено от Imperial College в Лондон. Според тях промяната в хранителнитeлния режим може да предотврати преждевременната смърт на 7.8 милиона души годишно.

Екипът на университета е идентифицирал и конкретни плодове и зеленчуци, които могат да намалят риска от рак и сърдечни болести, съобщава Би Би Си.

Анализите показват, че дори и в малки количества, плодовете и зеленчуците имат положителен ефект върху здравето. Колкото повече, толкова по-добре. Малък банан, круша или три препълнени лъжици спанак например.

Изводите са направени от 95 отделни проучвания за хранителните навици на 2 млн. души.

С по-нисък риск от рак е свързана консумацията на зелени зеленчуци – като спанака, на жълти зеленчуци – като чушките и на кръстоцветни зеленчуци (например карфиол).

По-малък риск от удар и сърдечни заболявания носи хапването на ябълки, круши, цитрусови плодове, салати, кръстоцветни зеленчуци.

Резултатите от изследването, публикувани в Международния журнал по епидемиология, сочат, че повече плодове и зеленчуци в диетата предотвратяват и ранната смърт.

Ако всеки ден консумирате по 200 грама, намалявате риска от сърдечно-съдови заболявани с 13%, а ако изяждате по 800 грама – с 28%. Същите количества могат да намлят риска от рак с по съответно – 4% и 13%.

200 грама плодове или зеленчуци на ден намаляват риска от преждевременна смърт с 15%, а по 800 грама – с до 31%. Все още обаче няма доказателства, които да покажат по-големи ефекти при още по-голяма консумация на плодове и зеленчуци.

Ясно е обаче, че те намаляват нивата на холестерола, кръвното налягане и помагат на кръвоносните съдове и имунната система.