Разликата в диетата на кроманьонците и неадерталците

| от |

Досега се е считало, че нашите предци – кроманьонците са могли да победят и унищожат неандерталците благодарение на разнообразната си диета: били са готови да се хранят с риба, плодове, корени, докато неандерталците са яли само месото на по-едрите зверове.

neandertal

Но, през последните години в тази теория са се появили пукнатини, тъй като са намерени косвени доказателства за това, че Homo neandertaliensis са ловили риба и са я гарнирали с растения преди да я консумират.

За реконструкцията на тази древна диета, археолозите са използвали откритите фрагменти от растения по зъбите на неандерталците. Впрочем, това може да свидетелства за употребата на вътрешностите на елени, бизони и други тревоядни животни, тъй като те са отличен източник на витамин С и микроелементи (и досега така правят и съвременните ескимоси).

1

Има вероятност и за друг сценарий: древните хора са ползвали челюстите си за прегризване на стъбла на растения или източване на растителни влакна.

Айнара Систиага (Ainara Sistiaga) от испанския университет Ла Лагуна (Тенерифе) и нейните колеги са представили първата непосредствена реконструкция за обичайната диета на неандерталците – всичко това от изследвания по вкаменените фекалии, намерени в Ел-Салт (провинция Аликанте). Примерно преди 50,000 години, там са обитавали (в средния палеолит) голяма група от неандерталци. Фрагментите с копролитите (вкаменели екскременти) с диаметър от няколко милиметра, са били извлечени от почвата и са били изследвани с допълнителен химически анализ в лабораторията на Масачузетския Технологичен Институт.

2

Частите от почвата са били стрити на прах, после са третирани със специални разтворители с помощта, на които са извлечени всички участващи органични съединения. След това Систиага е изследвала получените вещества за биомаркери на смляна и преварена от стомашните сокове човешка храна. Изследователката и екипът й най-вече за се заинтригували от веществото копростерин, който се образува в стомашната система като холестерин, който в човешкия организъм е в по-големи обеми отколкото при другите животни. Така, въпросното високо съдържание на копростерин ще разграничи и подскаже на археолозите за точната разлика между животинските и неандерталски фекалии.

Neanderthal-CroMagnon-Modern

Със същите химични методи на Систиага е работил и нейния колега от MIT- Роджър Съмънс (Roger Everett Summons), който е открил в екскрементите биомаркери от продукти при преработката на фитостерин – стероиден спирт от растителен произход.

3

В крайна сметка се е оказало, че макар диетата на неандерталците да се е състояла главно от месни продукти – те все пак са я „разреждали“ с ягоди, орехи и кореноплодни. „На мнение сме, че неандерталците са яли всичко, което са имали под ръка в природата, независимо от ситуацията, годишните времена и климатичния пояс“ – по извода на изследователката. Впрочем, получените данни не изключват и възможността, че някои от неандерталците са консумирали само вътрешности на тревоядните животни. Този извод се налагал от факта, че откритото изобилие на копростерин във вкаменените фекалии, говори за това, че бактериите в стомасите и чревния тракт на нашите предци са се справяли много добре с преработката на месните храни. Учените призовават да се направи съпоставителен анализ на земните наслагвания от копролит, останали и на други места след другите представители на рода Homo. По този начин, Систиага и Съмънс планират да приложат своя метод за анализ на почвените образци от местността Олдувай (Танзания, Африка), където са направени открития на Homo habilis (умелия човек), заемащ преходното звено между австралопитеците и представителите на рода Homo.

 
 
Коментарите са изключени за Разликата в диетата на кроманьонците и неадерталците