Разликата в диетата на кроманьонците и неадерталците

| от |

Досега се е считало, че нашите предци – кроманьонците са могли да победят и унищожат неандерталците благодарение на разнообразната си диета: били са готови да се хранят с риба, плодове, корени, докато неандерталците са яли само месото на по-едрите зверове.

neandertal

Но, през последните години в тази теория са се появили пукнатини, тъй като са намерени косвени доказателства за това, че Homo neandertaliensis са ловили риба и са я гарнирали с растения преди да я консумират.

За реконструкцията на тази древна диета, археолозите са използвали откритите фрагменти от растения по зъбите на неандерталците. Впрочем, това може да свидетелства за употребата на вътрешностите на елени, бизони и други тревоядни животни, тъй като те са отличен източник на витамин С и микроелементи (и досега така правят и съвременните ескимоси).

1

Има вероятност и за друг сценарий: древните хора са ползвали челюстите си за прегризване на стъбла на растения или източване на растителни влакна.

Айнара Систиага (Ainara Sistiaga) от испанския университет Ла Лагуна (Тенерифе) и нейните колеги са представили първата непосредствена реконструкция за обичайната диета на неандерталците - всичко това от изследвания по вкаменените фекалии, намерени в Ел-Салт (провинция Аликанте). Примерно преди 50,000 години, там са обитавали (в средния палеолит) голяма група от неандерталци. Фрагментите с копролитите (вкаменели екскременти) с диаметър от няколко милиметра, са били извлечени от почвата и са били изследвани с допълнителен химически анализ в лабораторията на Масачузетския Технологичен Институт.

2

Частите от почвата са били стрити на прах, после са третирани със специални разтворители с помощта, на които са извлечени всички участващи органични съединения. След това Систиага е изследвала получените вещества за биомаркери на смляна и преварена от стомашните сокове човешка храна. Изследователката и екипът й най-вече за се заинтригували от веществото копростерин, който се образува в стомашната система като холестерин, който в човешкия организъм е в по-големи обеми отколкото при другите животни. Така, въпросното високо съдържание на копростерин ще разграничи и подскаже на археолозите за точната разлика между животинските и неандерталски фекалии.

Neanderthal-CroMagnon-Modern

Със същите химични методи на Систиага е работил и нейния колега от MIT- Роджър Съмънс (Roger Everett Summons), който е открил в екскрементите биомаркери от продукти при преработката на фитостерин – стероиден спирт от растителен произход.

3

В крайна сметка се е оказало, че макар диетата на неандерталците да се е състояла главно от месни продукти – те все пак са я „разреждали“ с ягоди, орехи и кореноплодни. „На мнение сме, че неандерталците са яли всичко, което са имали под ръка в природата, независимо от ситуацията, годишните времена и климатичния пояс“ – по извода на изследователката. Впрочем, получените данни не изключват и възможността, че някои от неандерталците са консумирали само вътрешности на тревоядните животни. Този извод се налагал от факта, че откритото изобилие на копростерин във вкаменените фекалии, говори за това, че бактериите в стомасите и чревния тракт на нашите предци са се справяли много добре с преработката на месните храни. Учените призовават да се направи съпоставителен анализ на земните наслагвания от копролит, останали и на други места след другите представители на рода Homo. По този начин, Систиага и Съмънс планират да приложат своя метод за анализ на почвените образци от местността Олдувай (Танзания, Африка), където са направени открития на Homo habilis (умелия човек), заемащ преходното звено между австралопитеците и представителите на рода Homo.

 
 

Рецепта за никулденски шаран

| от Chronicle.bg, по Webcafe.bg |

Днес празнуваме Никулден, празникът на свети Никола Мирликийски, покровител на моряците, рибарите и банкерите. По традиция на този ден се яде риба, имен ден празнуват Николай, Никола, Николина, Нина, Никол, Николинка, Кольо, Николета, Колю, Ненка, Ненко.

Свети Николай е един от светците на ранната християнска църква, живял през трети век в Патара, днешна Мала Азия. Той е почитан и от православни, и от католици. Мощите му се пазят в италианския град Бари.

През целия си живот Свети Никола помагал на страдащите, защитавал невинните, укрепвал слабите със словото на истината и вярата.

Яденето на риба на празника е свързано с Коледните пости, които забраняват ядене на месо, но разрешават рибата на празници и в някои по-леки дни от поста, както и заради връзката на свети Никола с морето и рибарите.

Според традицията се яде шаран във вид на рибник, но много хора предпочитат други риби, които да сложат на трапезата на празника.

По-случай празника ви предлагаме рецепта за приготвянето на шаран.

Необходими продукти:

1 шаран
200 гр. домати

За плънката:

2 глави лук
1 морков
1 целина
2 скилидки чесън
1/2 чаша ориз
150 грама стафиди, орехи
Девесил, розмарин, мащерка
Сол, черен пипер

Шаранът се почиства, измива и осолява.

Лукът и морковите се нарязват на ситно и се запържват до златисто, прибавя се почистеният ориз и подправките. Сместа се задушава с малко гореща вода. Шаранът се пълни с нея и се прихваща с клечки за зъби или се зашива с конец по стар тертип. Около рибата в тавата се поставят нарязаните на кубчета или смлени домати, овкусени със сол.

Поставете няколко резена лимон върху пълнения шаран и запечатайте с фолио. Пече се 2 часа във фурна на температура от 180 градуса.

Приятен апетит.

 
 

10 реклами със звезди, преди да станат известни

| от chronicle.bg |

Свикнали сме да гледаме на холивудските звезди като на свръчовеци, които се подвизават само по големите екрани и червения килим, но дори някои от най-големите актьори и актриси са започнали кариерите си по не толкова бляскав начин.

Вижте някои реклами с участието на знаменитости. Преди да станат такива.

Бен Афлек в реклама на Burger King

Брад Пит рекламира Pringles

Дженифър Лорънс за MTV Super sweet 16

Обожаваме Стенли Тучи в „Дяволът носи прада“, но след като го видяхме в тази реклама на Levi`s, ни стана още по-симпатичен

Леонардо Ди Каприо пък рекламира дъвки през 80-те

А Наоми Уотс…тампони

Не сме и предполагали, че Илайджа Ууд толкова обича сирене

Кристен Стюарт пък участва в реклама на Porsche

Рекламата на Pop Tarts с Джозеф Гордън-Левит представя по друг начин това, което сме искали, гледайки го на кино – а именно да ни направи закуска

Деми Мур няма нужда от диетична кола, но я рекламира

 
 

#Bookclub: Оригиналните приказки на Братя Грим – за първи път на български

| от chronicle.bg |

Всички сме чели като деца приказките на Братя Грим. Десетки статии обаче говорят за „оригиналните“ приказки – онези, в които има много повече ужас и страх, отколкото в тези, които сме разлиствали като деца.

Зa пpъв път нa бългapcĸи eзиĸ излиза превод по opигинaлнитe нeмcĸи тeĸcтoвe нa пpocлoвyтитe пpиĸaзĸи, cъбpaни и paзĸaзaни oт Яĸoб и Bилxeлм Гpим. Издaниeтo вĸлючвa cтoтици пoяcнитeлни бeлeжĸи, илюcтpaции, биoгpaфични и poдocлoвни cпpaвĸи, ĸaĸтo и пoдpoбeн пpeдгoвop.

„Детски и домашни приказки“ излиза благодарение на издателство „Deja Book“.

Откъс от книгата можете да прочетете тук. 

 
 

Опитайте вкусове от четирите краища на света

| от chronicle.bg |

Празниците и добрата храна събират хора около масата. Именно затова в навечерието на коледните празници, ИКЕА предлага на посетителите си да опитат традиционни храни от Ирак, Непал, Сърбия и Ливан. На 10 декември Мулти Култи колектив гостува в магазина със специално кулинарно шоу.

Участници в събитието са четирима готвачи – емблематични представители на софийската гастрономична сцена, които ще представят кулинарното богатство на родните си страни.

Кулинарни умения ще демонстрира Фреди Бениамин от знаменития ресторант Ашурбанипал, който ще покаже магията на традиционната иракска кухня с топлото предястие самбусак – малки банички с вегетариански пълнеж, поднесени с ароматен черен чай.

Носителят на медал от прочутия конкурс „Скариада” в Лесковац – Майстор Даци от ресторант „Котилото“, ще демонстрира умения в приготвяне на традиционната сръбска скара, която ще допълни с любимата си разрядка урбанес.

Ливанецът с френско сладкарско образование Хани Таук от сладкарница Карамел.бг, ще демонстрира как се правят най-добрите в България хрупкави френски кроасани.

Главният шеф-готвач на ресторант Гуркха Гунджа Б. Чокхал ще ни пренесе в Непал с вкусна зеленчуковата хангама – парченца от ситно нарязани и запържени в дълбок тиган зеленчуци, овкусени с ароматни индийски подправки.