Разходка из музея на бирата

| от chronicle.bg |

Стара Загора – градът на липите, поетите и правите улици. Но и на нещо друго. На единствения по рода си музей на бирата в България.

„Загорка” отвори вратите на завода си за посетители и превърна производствения си процес в туристическа атракция преди няколко години, а от тази седмица той вече е обновен „музей на бирата“.

Посетителите могат да станат свидетели на над 130 уникални експоната – от запазени документи, книги и снимки от създаването на компанията, през различни медали и значки на бивши служители, до пълна колекция на бирени бутилки, етикети, кенове, чашки, подложки и рекламни материали.

Музеят показва целия технологичен процес на правенето на бирата – от зърнените култури до готовата бутилка с капачка и етикет, току-що слязла от поточната линия.

В музея може да видите и първата бирена бутилка на завода, която датира от 1902 година, както и първата безалкохолна бира у нас – „Загорка Вита”, предназначена за износ в арабските страни и др.

Ако сте късметлии, може и да влезете в ролята на дегустатори и да се опитате да познаете каква марка бира пиете. Но ви предупреждавам, че не е много лесно.

Ако минавате през Стара Загора и обичате бирата, музеят със сигурност е точното място за вас. Като в допълнение – може да опитате и от живото им пиво. Препоръчително е.

В галерията може да надникнете в света на музея.

 
 
Коментарите са изключени за Разходка из музея на бирата