Ранобудните студенти номинирани за Човек на годината

| от |

Ранобудните студенти са номинирани от Десислава Тодорова със следните мотиви:

Всеки може и трябва да изразява своята гражданска позиция за случващото се в държавата, в която живее, но по-важно е – защо го прави.

Студентите от Софийския университет заявиха своята гражданска позиция по един нестандартен начин – окупираха аудитория в университета си. Място, което е източник на знания, а “знанието и знаещите са гарант за свободата и независимостта в родината ни” (проф. Иван Илчев).

В декларацията си те са “разгневени” от “системното накърняване на конституционния ред в страната”, обявяват нетърпимост срещу беззаконието по най-високите етажи на държавното управление и желанието си да живеят в държава управлявана въз основа на ценности като равенство, свобода и справедливост. Искат върховенство на закона, знаят и осъзнават, че човекът е висша социална ценност в правовата държава, която я има, за да реализира и гарантира основните му права и интереси.

Тези студенти не предизвикаха само властимащите, те предизвикаха цялото общество. Студентите окупирали аудитория № 272 на Софийския университет напомниха на всички нас да не губим доверие във собствените си възможности и когато виждаме безобразността навсякъде, не да жадуваме за закони, а за законност.

tumblr_mvcd9zj3DC1smt2koo1_1280