Радиация и мутации

| от |

Аварията в атомната електроцентрала във Фукушима предизвика генетични мутации на флората и фауната. Това съобщи изданието на Оксфордския университет „Journal of Heredity“. Специалистите се занимават с изучаване на насекомите, птиците, растенията и животните в района на радиоактивното заразяване.

Учените отбелязват не само намаляването на популацията на някои видове, но и това, че постоянното въздействие на малки дози йонизиращо лъчение води до генетични увреждания и увеличава честотата на клетъчните мутации. Подобни промени са настъпвали, ако гъсеници от чиста територия се хранят с растения от заразена територия. Целта на изследването е да се изучат механизмите на въздействие на радиацията върху живите организми, за да се предотвратят болестите и мутациите при хората.

Аварията в Япония често се сравнява със събитията в атомната електроцентрала в Чернобил. Същото пълно спиране на работата на станцията, същата 30-километрова зона, същите опасения. Но, по изявления на японското правителство радиацията в атомната електроцентрала във Фукушима е била десет пъти по-малко, отколкото в Чернобил. Съответно, коефициентът на риска в Япония, също трябва да бъде значително по-нисък. Мнение на професора от медицинския рентгенов научен център Валерий Cтепаненко:

– Първоначално се очакваше, че населението може да получи обща доза на облъчване от 20 милисиверта или повече. В действителност такива дози на облъчване не получи никой. Защото населението беше евакуирано и защото изчисленията бяха направени с голям запас в полза на населението. Тоест дозите бяха надценени…

Но, да се твърди, че няма рискове за населението, не е правилно, – смята заместник-директорът на Института по биохимическа физика Елена Бурлакова:

– На много от въпросите, свързани с радиацията и нейното въздействие върху човешкия организъм, все още няма окончателни отговори. Аргументите на тези, които отричат ​​влиянието на малките дози върху човека, се свеждат до това, че не е невъзможно те да бъдат измерени… Но, няма и данни, които да ни позволят да кажем, че това въздействие е безопасно. Мутациите, дори ако те възникват с не много голяма честота, могат да бъдат опасни. Със сигурност се знае, че малка доза предизвиква редица клетъчни реакции. Те имат за цел да защитят клетката. Но ние не знаем, дали клетката може да изпълнява основната си функция, отвличайки вниманието си с тази защита. За това са необходими още изследвания…

За необходимостта от по-нататъшни изследвания говорят и японските учени. В крайна сметка, от резултатите от такива проучвания зависи здравето не само на сегашното, но и на бъдещите поколения.
Гласът на Русия

 
 
Коментарите са изключени за Радиация и мутации