Путин забрани с указ полетите до Египет

| от chronicle.bg |

Руският президент Владимир Путин е подписал указ за временна забрана на авиопревозите на руски граждани до Египет.

Путин нареди на правителството да вземе мерки за връщането от Египет на руските граждани, като и на багажа им, предаде БТА.

Той разпореди на външното министерство да съгласува с египетските власти въпросите за сигурността на руските граждани и връщането им в Русия.

В указа президентът препоръча на туроператорите и туристическите агенции да не предлагат на руски граждани пътувания до Египет.

Египет губи до 4 млн. долара дневно от липсата на руски и британски туристи

Загубите на Египет заради отпътуването на руските и британски туристи след катастрофата на руският пътнически самолет над Синайския полуостров достигат 4 милиона долара дневно, съобщи телевизия „Ал Джазира“, позовавайки се на цифри от официални документи на египетското министерство на туризма.

Отпътуването на руснаците и британците ще намали общия брой на туристите в Египет със 70 процента, отбелязва ведомството.

Руските граждани имат най-голям дял сред чуждестранните туристи в Египет, следвани от британските и германските. В Шарм ел Шейх делът на руснаците достига дори 50 процента.

В момента заради евакуацията на руските туристи, всеки от които харчи 57 долара дневно, египетската икономика губи средно 2,5 млн. долара на ден.

Оттеглянето на британците, харчещи по 70 д. дневно, пък носи загуби от около 1,4 млн. долара на ден.

Приходите от туризъм създават около 11,5 на сто от брутния вътрешен продукт на Египет и носят 14,5 на сто от постъпленията на чуждестранна валута.

 
 
Коментарите са изключени за Путин забрани с указ полетите до Египет