Путин се страхува от договора за свободна търговия между ЕС и САЩ

| от |

Президентът на Русия Владимир Путин се опасява, че договорът за свободна търговия между ЕС и САЩ ще навреди на руската икономика. На последната на среща на Г20 в Бризбейн бяха обсъдени повече ценностите на водещите в икономическо отношение страни и не стана дума за конкретните параметри на договора. Това беше възприето по-скоро позитивно за ЕС и САЩ както в организацията, така и в международен план.

В общо изказване на срещата Германия, Великобритания, Италия, Франция и Испания увериха ЕС и САЩ, че ще направят всичко по силите си споразумението да влезе в сила възможно най-скоро. Те изхождат не само от икономическите си интереси, но също така смятат, че това е начин да се разшири убеждението, че свободните и отворени общества са разширяват и заздравяват.

Владимир Путин няма да одобри подобно действие, тъй като това споразумение и стоящият зад него план са насочени срещу него и системата му на управление на Руската федерация. То най-вероятно ще има по-голям ефект от опитите да се прекрати конфликтът в Украйна. По време на срещата на Г-20 в Бризбейн много от лидерите говориха по въпроса с президента на Русия в продължение на часове. Канцлерът на Германия – Ангела Меркел, председателят на Европейската комисия – Жан-Клод Юнкер, както и лидерите на Великобритания и Франция се включиха в тези преговори. Президентът на САЩ от своя страна определи конфликта в Украйна като „заплаха за световния мир”.

Наложените досега заплахи и санкции на виртуоза във воденето на хибридна война не изглежда да имат желания ефект. „Ние се водим от интереси, както всяко правителство”, заяви Путин на срещата в Австралия. Той е наясно, че Русия не е заплашена от страна на ЕС, докато той не е обединен в позициите си. В момента в ЕС няма единна позиция по никоя от темите, като политиката срещу Русия, спасяването на еврото, търговските взаимоотношения, толерантността, енергетиката, сигурността и външните политики. Руският лидер наблюдава със задоволство това разединение на ЕС, а в същото време Русия настига по значимост Съюза.

Конфликт на ценности

Само единен Запад, който е обединен около спазването и опазването на общи ценности, може да противостои на Русия. Това е причината ситуацията в Украйна да не бъде определяна от ЕС като конфликт на интереси, а като конфликт на ценности и норми. Притесненията на Путин не са, че ЕС ще сключи юридически договор, регламентиращ търговски взаимоотношения, които пречат на страната му да търгува безпрепятствено. Напротив, той би приветствал подобно решение. Но той знае, че ЕС е и организация, в която демокрацията, разделението на властите, прозрачността, свободата, спазването на човешките права и идеята за социална държава вървят ръка за ръка.

Това е причината той да вижда заплаха в договора за свободна търговия между ЕС и САЩ. Едно обединено пространство на свобода и спазване на конкретни права би застрашило маниера му на авторитарно управление. Един обединен от ценности Запад въпреки несполуките и недостатъците си би бил основният враг на непотизма, корупцията, олигархията и автокрацията. Една система, която Путин желае и управлява./Die Zeit/Фокус/

 
 
Коментарите са изключени за Путин се страхува от договора за свободна търговия между ЕС и САЩ