Путин обича Северна Корея

| от |

Руският президент Владимир Путин призова за задълбочаване на връзките между Русия и Северна Корея с цел подобряване на регионалната сигурност.

Това стана ден след като Путин прие Чхуе Рьон-хе, личния пратеник на севернокорейския ръководител Ким Чен-ун, предаде Ройтерс.

Висши севернокорейски ръководители рядко посещават Москва, но КНДР се опитва да контрира резолюция на ООН, която предлага на световната организация да изправи режима в Пхенян пред Международния наказателен съд (МНС) заради престъпления срещу човечеството. Русия освен това е и една от петте страни, участващи в преговорите със Северна Корея за нейната ядрена програмата. Другите са Южна Корея, Китай, Япония и САЩ.

Кремъл не съобщи подробности за срещата на Путин с Чхуе Рьон-хе, близък сътрудник на Ким и висш ръководител на управляващата Корейска трудова партия, който е на седемдневно посещение в Русия.

Приемайки акредитивните писма на новия посланик на КНДР в Русия Ким Хьо-чжун, Путин каза, че двете страни поддържат приятелски връзки и че задълбочаването на политическите и търговските отношения, на икономическото сътрудничество несъмнено е в интерес на народите на двете държави, на регионалната стабилност и сигурност.

Източник от руското външно министерство каза тази седмица за Интерфакс, че по време на визитата на севернокорейския пратеник ще бъдат обсъдени двустранните връзки, икономическото развитие и ядрената програма на Пхенян, но не спомена резолюцията на ООН.

Във вторник комисията по правата на човека към Общото събрание на ООН одобри резолюция, която предлага Съветът за сигурност да изправи Северна Корея пред МНС заради предполагаеми престъпления срещу човечеството.

Резолюцията бе гласувана след докл ад на анкетна комисия на ООН за тежки нарушения на правата на човека в КНДР.

Северна Корея отхвърли резолюцията на комисията която според нея е част от ръководен от САЩ заговор срещу нейната политическа система. Дипломати казват, че Китай, който е съюзник на Северна Корея, вероятно ще използва правото си на вето в Съвета за сигурност, за да отхвърли предложението Пхенян да бъде изправен пред МНС, и че вероятно Русия ще подкрепи китайската позиция, отбелязва Ройтерс.

 
 
Коментарите са изключени за Путин обича Северна Корея