Путин критикува бойкота, Обама критикува Путин

| от |

Съединените щати не биха имали нужда да похарчат цели 50 милиарда долара за организирането на олимпийски игри, заяви президентът Барак Обама, цитиран от Франс прес.

1

Обама отправи тази завоалирана критика към руския си колега Владимир Путин в телевизионно интервю, което бе показано точно по време на церемонията по откриването на 22-ите зимни олимпийски игри в руския курорт Сочи.

Не съм сигурен, че ще трябва да похарчим 50 милиарда долара, за да организираме успешно олимпийски игри, тъй като инфраструктурата, с която разполагаме, би трябвало да ни позволи да се справим с по-малко пари“, каза президентът на САЩ.

Той отхвърли схващането, че Съединените щати не бива да приемат големи спортни прояви по икономически съображения. Обама спомена финала на сезона в Националната футболна лига на САЩ Super Bowl (смятан за най-голямото спортно събитие в страната), като не пропусна да се похвали, че американците са много добри в организирането на спортни състезания и масови мероприятия. Съединените щати са били за последно домакин на летни олимпийски игри през 1996 г. (в Атланта) и на зимни – през 2002.

Задочния спор продължи след като Путин коментира, че бойкотът е „проява на безобразно отношение към спортистите, които са се готвили за най-важния старт в своята кариера през целия си живот“, заяви руският президент Владимир Путин, цитиран от ИТАР-ТАСС.

2

„Това просто е безобразно отношение към спортистите. Хората са се готвили за най-важния старт в своя живот и светът очаква тези стартове. И изведнъж, някакви чичковци и лелки, които нямат нищо общо със спорта, по своя приумица взимат такива решения (за бойкот)“, каза руският президент във филма „Философия на мекия път“, който бе показан по държавната телевизия „Россия 1“, предаде БНТ.

Путин отчете, че винаги има желаещи да причинят вреда на Русия. Той припомни за бойкотирането на Летните олимпийски игри в Москва през 1980 г. от редица държави в знак на протест срещу съветската инвазия в Афганистан. Путин определи като несправедливи критиките срещу Русия, че харчи прекалено много пари за развиване на спортната си инфраструктура.

„Много спортни съоръжения от най-висока класа, които са били построени по времето на Съветския съюз, просто останаха извън територията на страната след разпадането на СССР“, се аргументира той.

Путин даде пример, че първенството на Русия по конен спорт се е провеждало през 90-те години на 20-и век в Германия, тъй като самата тя не е разполагала с необходимите съоръжения. Построените за Зимната олимпиада в Сочи обекти ще служат на хората над 100 години.

„Те са за всички хора“, отбеляза освен това руският президент. Путин осъди решително нападенията срещу участници на олимпийски игри като това на палестински терористи срещу израелски атлети по време на Лятната олимпиада в Мюнхен през 1972 г.

„Хората, които извършват терористични актове срещу олимпийци, просто усложняват ситуацията и правят невъзможно мирното разрешаване на конфликти„, подчерта той.

 
 
Коментарите са изключени за Путин критикува бойкота, Обама критикува Путин