Путин „компенсира“ санкционираните си олигарси с договори за $8 млрд.

| от |

Прославили се по света като „приятели“ и „спаринг-партньори“ на руския президент Генадий Тимченко и Аркадий Ротенберг се уредили с рекордни по стойност държавни поръчки през 2014 г.

Държавни поръчки за колосалната сума от над 309 млрд. рубли (8,1 млрд. долара) получиха олигарсите от т.нар. „приятелския кръг“ на руския президент Владимир Путин, месеци след като са внесени в черните списъци на Европейския съюз (ЕС) и САЩ. Това става ясно от разследването на американската агенция Bloomberg.

Става дума за редица компании, свързани с милиардера Аркадий Ротенберг (долу на снимката вдясно), забогатял от производство и прокарване на тръби за монополиста „Газпром“, чийто подизпълнител No.1 е от години. Вторият е собственикът на „Новатек“, Gunvor и доскорошен президента на Континенталната хокей лига (КХЛ) Генадий Тимченко (долу на снимката вляво). Двамата ги обединява, че от години са спаринг-партньори на държавния глава на Русия по джудо, а от март 2014 г. насам са получили договори за милиардни проекти в руските държавни компании.

Автоспорт. Формула-1. Гран-при России. Гонка

Ако Ротенберг няма бизнес в България, то Тимченко през май се прослави на цял свят, след като компанията му „Стройтрансгаз“ се беше уредила като основен играч в консорциума за изграждане на газопровода „Южен поток“ в България и заедно със структурата на депутата на ДПС Делян Пеевски „Водстрой“ щеше да строи тръбата у нас, ако не беше скандалът на ниво ЕС и САЩ и първо замразяването, а след това – и закриването на мегапроекта на „Газпром“. Преди това контролираният от него трети по обем сделки петролно-газов трейдър в света с регистрация в Швейцария Gunvor пък едва не се сдоби с лиценз от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) за търговия с електричество в България.

Колосалните договори за над 300 млрд. рубли всъщност са с цели 12% по-големи, отколкото получените от тях приходи от държавни поръчки през 2013 г. Също така от изчисленията става ясно, че само фирмите на тези двама санкционирани от Запада олигарси са взели над 20% от общия обем финансов ресурс за държавни поръчки за първите 9 месеца на 2014 г.

„Информацията за контрактите Bloomberg събра чрез проучване на документите в портала за държавни поръчки, чрез регистъра СПАРК и чрез сайтове на компаниите. Според агенцията данните доказват, че близките до Владимир Путин бизнесмени се ползват с предимство при разпределяне на договори с държавата“, коментира по темата вестник „РБК Daily“.

PutinContractors4

Също така източник на щатската медия в руските олигархични кръгове твърди, че Тимченко и Ротенберг са „монополизирали изцяло пазара на държавните поръчки“. Изказалият се по темата твърди, че е принуден да настоява за анонимност, защото в противен случай „има рискове“ за компаниите му при участие в следващи конкурси и тръжни процедури.

Така, става ясно, че Тимченко и Ротенберг ще получат „лъвския дял“ от мащабния газопровод, за който между Руската федерация и Китайската народна република (КНР) е подписан договор за 30 години напред. „Силата на Сибир“ струва 770 млрд. рубли или около 11 – 12 млрд. евро по първоначални изчисления. От „Газпром“ отказаха да коментират.

Другият пример е с руските държавни железници РЖД, управлявани от друг личен приятел на Путин Владимир Якунин, които са подписали договор за 134 млрд. рубли (около 2 млрд. евро) с консорциума, в който участва СК „Мост“ на Тимченко. Но понеже доказателствата за сделката липсват, медията не ги брои тези милиарди за част от очакваните приходи в джоба на „придворните“ милиардери.

PutinContractors3

В годишния рейтинг на aвторитетното списание Forbes Russia „Короли госзаказа“‘2014 („Крале на държавните поръчки“) Аркадий Ротенберг е за пореден път на първо място. Според авторитетното издание, олигархът и неговите компании само през 2013 г. са взели поръчки за над 184 млрд. рубли (2,5 млрд. евро). Тимченко е с по-скромните 41 млрд. рубли, което по курса за м.г. беше малко над 1 млрд. долара.

През октомври Ротенберг заяви в интервю за агенция „Интерфакс“, че „приятелството с президента Путин не влияе“ на бизнеса му. Прессекретарят му заяви на Bloomberg, че няма какво друго да кажат. Говорителят на инвестиционната компания на Тимченко Volga Group Антон Куревин заяви пък, че „всичките договори са получени честно в конкурентна борба“.

Кремъл пък се погрижи да поуспокои американската медия. Прессекретарят на Путин и зам.-шеф на Администрацията на президента Дмитрий Песков пък коментира, че „всички държавни договори се разпределят през конкурси, а не се раздават на някой си по нечие нареждане“. Самият президент на РФ от момента на въвеждането на санкциите срещу обкръжението му твърди, че бизнесмените са замогнали едва ли не сами и, че двамата „несправедливо плащат за приятелството“ с него пред ЕС и САЩ, където активите им са замразени, а визи изобщо не им се издават.

Николай Марченко

 
 
Коментарите са изключени за Путин „компенсира“ санкционираните си олигарси с договори за $8 млрд.