Путин и Обама очи в очи

| от chronicle.bg |

Историческа среща се състоя между президентите на Русия и САЩ. Владимир Путин и Барак Обама застанаха очи в очи за първи път от 2013 година насам, за да обсъдят съвместни действия срещу терористическата групирoвка „Ислямска държава”.

Срещата между Барак Обама и Владимир Путин продължи 90 минути и се състоя в кулоарите на Общото събрание на ООН. Според руския президент преговорите са били „много конструктивни, делови и откровени”. При последната среща между двамата лидери темата бе войната в Украйна.

Според високопоставен служител на ООН нито един от президентите не се е стремял да печели точки в преговорите. Двете страни са се разбрали да отворят линия за комуникация, за да се избегнат случаите на военен конфликт в региона, твърди служителят.

След конструктивния разговор с Обама, Путин склони да обмисля присъединяването си към САЩ и съюзниците за въздушните удари срещу ИДИЛ.

Русия е готова за въздушни удари, само ако те са одобрени от Организацията на обединените нации, поясни руският президент Владимир Путин. Той предложи ООН да обсъди резолюция за координиране на всички сили, които се борят срещу „Ислямска държава“. Той сравни едно подобно обединение срещу терористическата организация с „голяма антитерористична коалиция, подобна на „тази срещу Хитлер“ през Втората световна война”, отбелязва АФП. Една „такава координация трябва да се основава на Устава на ООН“, подчерта Путин, цитиран от ТАСС и БТА.

Изказванията на световните лидери по време на срещата още по-силно подчертаха различията в позициите им за това как да се сложи край на сирийската война.
Путин заяви, че ще бъде „огромна грешка” да не се работи съвместно със силите на Башар Асад. САЩ и Франция са категорични, че Асад трябва да си отиде.
В понеделник, САЩ и Франция отново настояха, че президентът Асад трябва да си отиде. В отговор руският президент заяви, че „те не са граждани на Сирия, и затова не трябва да участват в избора на ръководството на друга държава.“

Франция ще подкрепи в Съвета за сигурност на световната организация резолюция за Сирия само ако тя не предвижда роля за президента Башар ал Асад в политическото бъдеще на тази страна, даде да се разбере обаче френският му колега Франсоа Оланд, цитиран от ТАСС.

 
 
Коментарите са изключени за Путин и Обама очи в очи