Путин е готов да дискутира със ОССЕ разрешаването на украинската криза

| от |

Руският президент Владимир Путин обяви днес, че е готов да дискутира пътищата за разрешаване на кризата в Украйна с шефа на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ).


Путин

Агенция Ройтерс цитира Путин да казва преди негова среща с председателя на ОССЕ Дидие Буркхалтер: Знам, че вие имате свои собствени предложения, ваши идеи за това как да се намери изход от ситуацията в Украйна. Известна ви е и нашата позиция.

Нека се опитаме да анализираме ситуацията и да потърсим начин за излизане от кризата, допълни той.

Според него Русия желае за възможно най-бързо разрешаване на украинската криза. Той обаче отново подчерта, че при намирането на изход от кризата трябва да бъдат взети под внимание и интересите на всички украинци (визирайки руско езичните украинци).

Путин също така отбеляза, че позициите на Русия и на ОССЕ относно пътя за намиране на изход от кризата съвпадат в значителна степен.

Руският президент призова сепаратистите в Източна Украйна да отложат планирания от тях референдум на 11-ти май.

Той подчерта, че директният диалог между властите в Киев и сепаратистите от югоизточните райони на страната е ключа за слагане край на настоящата криза.

Руският президент посочи, че основно условие за успешното провеждане на президентски избори в Украйна на 25-и май е спирането на всякакво военно насилие в югоизточните региони на страната.

Междувременно шефът на ОССЕ сподели, че Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа ще предложи до часове „пътна карта“ за потушаване на украинската криза.

Това изказване на Владимир Путин върна част от риск-апетита на глобалните финансови пазари, което се изрази в отскок на акциите на европейските борси и в очакван позитивен старт на фондовите пазари на Уолстрийт.
Общият европейски индекс Stoxx Europe 600 парира сутрешния спад и вече се търгува около вчерашното ниво на затваряне, немският индекс DAX се повишава с 0,5%, а френският индекс CAC40 – с 0,22%.

Фючърсите на трите основни американски фондови индекса също излизат на позитивна територия преди старта на търговията на Уолстрийт, повишавайки се между 0,18% и 0,29%.

В същото време японската йена и швейцарския франк загубиха част от статута си на „валути-убежище“, като доларът отскочи от сутрешното дъно около 101,42 йени към 101,84 йени и от вчерашното 8-седмично дъно около 0,8720 франка към 0,8747 нивото.

Борсата в Москва също реагира позитивно на изказването на Путин, като фондовият индекс RTS отбеляза ръст от над 3%, докато руската рубла поскъпна с 1% спрямо долара.

 
 
Коментарите са изключени за Путин е готов да дискутира със ОССЕ разрешаването на украинската криза