Путин беше обявен за световен политик на 2013 г. от руска агенция

| от |

Руският президент Владимир Путин беше обявен за политик номер едно на 2013 година от световната медийна общност. Това показват резултатите от анкетата „Световен рейтинг 2013“, в която участваха ръководители на 175 информационни агенции и новинарски меди,и организирана от ИТАР-ТАСС.

1

Държавният глава на Русия е получил 133 от 175 гласа. В първата тройка са намерили място още папа Франциск и канцлерът на Германия Ангела Меркел. Носителят на Нобелова награда за физика за 2013 година, британецът Питър Хигс беше признат за учен номер едно на отминалата година.

За културен деец на 2013 година беше посочена 82-годишната канадска писателка Алис Мънро. Мънро, която често е наричана „канадският Чехов“ и „майстор на съвременния разказ“, е получила 132 гласа от 175 в анкетата.

Тя е едва 13-ата жена, удостоявана с престижната Нобеловата награда за литература, която досега не бе присъждана на автор на разкази.

Алис Мънро е родена на 10 юли 1931 г. в Уингам, Онтарио. Учила е в Университета на Западно Онтарио. Публикува своя първи сборник с разкази през 1968 г., той е озаглавен „Танцът на щастливите сенки“ (Dance of the Happy Shades). За тази си книга тя получава престижната канадска награда на генерал-губернатора. Носителката е и на наградата „Ман Букър“. Макар и да пише къси
разкази, Мънро внася във всеки от тях такава дълбочина и мъдрост, колкото в един голям роман.

 
 
Коментарите са изключени за Путин беше обявен за световен политик на 2013 г. от руска агенция