Пускат винетките за 2015 г. от 15 декември

| от |

От 15 декември тази година ще започне разпространението на винетните стикери за 2015 г. Това заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова, предаде репортер на БГНЕС.

Общо 2,8 млн. броя ще бъдат разпространени в мрежата, като първите 2000 ще са налични още на 15 декември. Павлова гарантира, че цената на винетките няма да се промени, като годишната винетка остава 67 лв., месечната – 25 лв. и седмична остава 10 лв. Павлова подчерта, че приходите от винетки са основен източник, чрез който държавата инвестира в ремонт на републикански пътища. Тя отбеляза, че има ръст в продажбата на винетки от около 6%. За изминалата година няма данни за фалшиви винетки, каза Павлова.

По думите й в бюджет 2015 г. цялата стойност от приходите от винетки е заложена като бюджет на АПИ. Министърът на благоустройството подчерта, че АПИ има ангажимент да предоставя безплатни винетки на социално слаби лица и инвалиди. През тази година са раздадени винетки на стойност почти 12 млн. лв. следователно 176 000 автомобила се движат с безплатна винетка. Най-много социални винетки има в София, Пловдив, Стара Загора и Хасково. Отделно от това Павлова посъветва водачите а автомобили да не се поддават на спекулации да си закупуват винетки на по-ниска цена от различни места, които не са официално регистрирани за продажба.

Павлова обърна внимание и на друга тема – а именно, че страната ни поетапно трябва да премине към система за заплащане на такса по пътищата. Според нея тази система трябва да се реформира, като тези, които използват и рушат най-много пътищата, (тежкотоварните автомобили) трябва да заплащат по-голяма такса. От следващата година ще се инициира начина на разработване и методиката на системата и най-рано през 2017 г. се очаква да се премине поетапно към нея.

От своя страна председателят на УС на АПИ Лазар Лазаров обясни, че винетки може да си закупим в бензиностанциите, офисите на Български пощи и всички офиси на АПИ. Той обясни още, че всички годишни винетни стикери за всички превозни средства ще важат до 31 януари 2015 г. Ако бъде купена месечна винетка на 31 декември 2014 г., ще важи и до 21 януари 2015г., подчерта Лазаров. Той поясни още, че 3 холограмни елементи предпазват винетките от фалшификации./БГНЕС

 
 
Коментарите са изключени за Пускат винетките за 2015 г. от 15 декември