Психиатричната помощ ще се замрази през следващите години

| от chronicle.bg |

Според бюджета за 2017 година и актуализираната бюджетна прогноза на МЗ, разходите за психиатричната помощ в страната остават на сегашните нива. МЗ си поставя основа цел да осигури равнопоставен достъп и качествено лечение и грижи на всички хора с психични разстройства.

Системата за първична медицинска помощ трябва да се развие като първа точка за достъп до системата за психичноздравни услуги, тъй като услугите в нея не са свързани с тежка стигма, достъпни са и позволяват ефективна краткосрочна интервенция.

В прогнозата се казва още, че съществуващата мрежа от държавни психиатрични болници следва да бъде оптимизирана и постепенно да намалява своя капацитет за осигуряване на продължително специализирано лечение на болни с тежки психични болести. Тя трябва да е насочена към стабилизиране на състоянието на болните и продължаване на грижите в общността, без това да е свързано с предоставяне на резидентни грижи и институционализация на болните.

Стратегията предвижда запазване на броя на психиатричните болници и центрове за психично здраве през следващите три години, леко увеличение на болничните отделения. Планира се малко намаление на леглата в държавните психиатрични болници и леко увеличение на психиатричните легла в много профилните болници.

Леглата общо ще се намалят от 972 000 на 968 000. Общият брой на преминалите болни през държавните психиатрични болници трябва да намалее от 12 300 на 12 200.

Годишните разходи за държавните психиатрии се увеличават от 27 406 000 лева на 27 582 000 лева. Субсидиите за психиатричните отделения в болниците остават на същото ниво както до сега – точно 27 000 000 лева.

Общо разходите за психиатрична помощ през следващите три години ще нараснат със 175 хиляди лева, което представлява увеличение с 0.5%.

Общите разходи за психично здраве, в това число и за лекарствата, реимбурсирани от НЗОК през 2017 година ще са около 2% от всички разходи за здравеопазване.

Източник: Център за защита на правата в здравеопазването (ЦЗПЗ)

 
 
Коментарите са изключени за Психиатричната помощ ще се замрази през следващите години