Провал на годината: Борусия Дортмунд

| от |

Парма, Елче, Лестър и Каен са част от отборите, които ще доживеят новата година на дъното на таблицата в европейските лиги. Със същите мъки ще влезе и осминафиналистa в Шампионската лига, който преди два сезона достигна до финал.

10884636_749782945115278_1881754259_n

За първи път в историята на Бундеслигата, вторият в класирането от предишния сезон ще влезе в зимната пауза в зоната на изпадащите. Това е Борусия Дортмунд, шампионът на Германия за 2011 и 2012 г., отборът с най-много фенове в Европа.

Бандата на Юрген Клоп, преди 19 месеца, на митичния „Уембли“, да се качи на европейския трон, но в последната минута Ариен Робен донесе титлата на Байерн Мюнхен.

Въпреки мъката от германския финал в Лондон, Борусия продължи в същия стил и спечели следващите два финала срещу големия съперник. Миналия сезон завърши с трофей, като спечели купата, а този сезон започна със спечелването на Супер купата. И в двете срещи Байерн загуби с 2:0.

Но никой не очакваше, че след толкова кратък период симпатичният отбор на Борусия ще започне да губи от почти всички в първенство и че за да го видим на монитора трябва да скролваме в долната част на таблицата.

Миналото лято ръководството похарчи 50 милиона евро за нови играчи. Младите Имобиле и Гюнтер, Кагава и класният стрелецът Рамос трябваше да бъдат новите надежди, които ще помогнат на клуба да поддържа същия победен ритъм.

10881334_749782951781944_822249762_n

И заедно със Суботич, Бендер, Шмелцер и Гюндоган, след това с местните Кирх, Пишчек, Гроскройц и Роман Вайденфелер, както и любимците Ройс и Хумелс, които отказаха оферти за трансфер, трябваше, по всички показатели, да бъдат сериозен противник на Байерн Мюнхен.

Отличителната жестока преса на „Милионерите“ вече не работи. Те продължават да оказват натиск на противника в неговата половина, но това са напразно пробягани км. В първенството са трети по брой на отправени удари във вратата и имат третата най-добра защита по броя на удари, които завършват с гол.

Но проблемът е, че опитите за гол не завършват във вратата и ударите на противниците завършват често зад гърба на Вайденфелер или Лангерак.

Може би продажбата на Марио Гьотце даде началото на кризата в отбора, може би напускането на Робърт Левандовски, загуби, който изглежда, че дори Имобиле, Рамос и Обамеянг не могат да компенсират.

Полският голмайстор имаше добър погледа за това кога да остави играчите от втора линия да играят с топката, както и да дочака асистенция за гол. Но го правеше много по-лесно за разлика от Имобиле, който трябва много да тича, за да асистира или да разтресе мрежата.

10881413_749782955115277_147119408_n

Повечето проблеми на Борусия са в защита. Лъскавият тандем Шмелцер-Пишчек има проблеми с контузии, а техните заместници Дурм, Кирх и Сократис не са на необходимото ниво.

В защита Суботич играе най-зле този сезон, докато на Хумелс му действа зле, това, че лятото не можа да осъществи голям трансфер.

Тази защита получава трагични голове, а това, което специално трябва да разтревожи Клоп е, че неговият отбор е лидер по брой на получени голове от грешки.

Кулминацията беше на мача с Вердер, който закова Дортмунд на дъното на таблицата, където с еднакъв брой точки е и Фрайбург. На всичкото отгоре се контузии Марко Ройс

Първата половина от сезона отборът на Клоп завърши с 10 победи, 3 равенства и само 4 победи, а борбата за оцеляване ще започне на 31 януари с тежкото гостуване срещу Байер Леверкузен

klasirane bundesliga

 
 
Коментарите са изключени за Провал на годината: Борусия Дортмунд