Протестите в Украйна продължават, протестиращи в Киев бити от полицията

| от |

В Киев днес сутринта 40 души бяха настанени в болница с телесни повреди от различна степен след разгонването на митинга в подкрепа на европейската интеграция, който се проведе на „Площада на независимостта” в центъра на Киев, съобщиха украинските медии, цитирайки активисти.

5

„Хората просто бяха бити с палки! Използваха газ! На площада се чуваха взривове! Хората като боклуци бяха изхвърляни от площада!” – се казва в съобщение на пресслужбата на Коалицията на Оранжевата революция.

Полицията арестува 33 -ма активисти, които бяха освободени по-късно. Междувременно, поддръжници на евроинтеграцията заявиха, че нямат намерение да прекратят протестите.

По-рано украинската опозиционна партия УДАР с лидер Виталий Кличко призова за предсрочни президентски и парламентарни избори.

Около 300 протестиращи от Площада на независимостта в Украйна се спасиха от бойците на отряда за специално назначение в двора на Михайловската катедралата в Киев. Според съобщения в медиите, автобусите на украинските специални части „Беркут” чакат активистите направо пред портите на катедралата.

Pro-EU protest in Ukraine

Участниците в проевропейските протести са барикадирали входа с подръчни средства, за да се защитят от силите за сигурност.

Лидерът на фракцията „Баткивщина” Арсений Яценюк на брифинг в събота в Киев заяви, че вътрешните войски на МВР на Украйна, дислокирани на територията на Киевска област, са приведени в пълна бойна готовност.

Яценюк също твърди, че през последната седмица „на всички медицински учреждения в Киев и Киевска област беше поръчено за осигурят стаи за силно травмирани лица и получили изгаряния на лицето”.

В същото време около Михайловската катедрала в столицата на Украйна са се събрали повече от 2,000 участници от разгонения евромитинг на Майдана. Активисти продължават да пристигат. Всеки час те пеят химна на Украйна, съобщават медии.

Европейският съюз осъжда използването на брутална сила срещу мирните протестиращи на Площада на независимоста в центъра на Киев и го определя като неприемливо, заяви министърът на външните работи на Литва Линас Линкявичус на страница си в „Twitter”.


От своя страна, колегата му – шведският външен министър Карл Билд, отново в „Twitter”, заяви, че репресиите срещу проевропейските демонстранти в Киев предизвикват дълбока загриженост.


САЩ също осъдиха насилственото разгонване на протестиращите и призоваха украинското правителство да зачита свободата на словото и свободата на събранията.

Освен това, бившият посланик на САЩ в Украйна Стивън Пайфър смята, че действията на украинските власти ще доведат до изолация на президента Виктор Янукович от страна на САЩ и ЕС.
Anti-government protest in Ukraine

Лидерът на украинската опозиционна на партия „УДАР” известният боксьор Виталий Кличко призова държавните и правителствените ръководители на ЕС, САЩ и другите демократични страни да наложат лични санкции на президента на Украйна Виктор Янукович и членовете на неговия режим.

„Янукович, след като отказа да подпише Споразумението за асоцииране с ЕС, е решил, че са му разрешени всякакви безобразия и престъпления срещу собствения си народ. Ако това не спре днес, Украйна ще се превърне в дива полицейска държава и източник на нестабилност в центъра на Европа”, – заяви Кличко.

Украинскакта опозиция взе решение за формиране на щаб на национална съпротива със цел подготовка за общоукраинска национална стачка, съобщи в събота на брифинг лидерът на най-голямата опозиционна фракция в парламента „Баткивщина” Арсений Яценюк.

Опозицията иска оставката на правителството на Украйна, на президента Виктор Янукович и на министъра на вътрешните работи на страната Виталий Захарченко.

Премиерът на Украйна, Николай Азаров, е възмутен от събитията, случили се в центъра на Киев през изминалата нощ, когато силите на реда разпръснаха демонстрация на привържениците на евроинтеграцията. Властите абсолютно не са заинтересовани от подобно развитие на събитията. Той не веднъж е казвал и продължава да твърди, че тези, които мирно изразяват своя протест, са наши граждани, чиито права трябва да се защитават и обезпечават”, заяви прессекретарят на украинското правителство.

Anti-government protest in Ukraine

Екс-премиерът на Украйна, председателят на опозиционната партия „Баткивщина” Юлия Тимошенко, която излежава 7-годишна присъда в затвор за превишаване на пълномощията при подписване на газови споразумения с Русия, призова украинците да дойдат на 1 декември пред парламента и да не напускат площада докато не бъде свален съществуващия режим по мирен начин.

Текстът на писмото на Тимошенко е прочела дъщеря й Евгения на брифинг в събота в Киев.

„Ще изпуснем време, след това ще бъде късно. Злото ще победи. Обръщам се към всички украинци с молба да действат против диктатурата и насилието на президента Виктор Янукович”, се казва в обръщението на Тимошенко.

Около 10 000 души са се събрали на демонстрация в подкрепа на евроинтеграцията на Пазарния площад в град Лвов. Въпреки призивите на организаторите към децата и пенсионерите да напуснат площада, гражданите на Лвов продължават да стоят с целите си семейства.
На площада работи полева кухня, всеки желаещ може да се подкрепи с чай или сандвич.

 
 
Коментарите са изключени за Протестите в Украйна продължават, протестиращи в Киев бити от полицията