Протест в лунапарка на Банкси

| от chronicle.bg |

Палестински артист е бил изхвърлен от „Дисмаленд“, след като покрил своите собствени творби, изложени там, с чаршафи в знак на протест срещу израелски художници, чиито произведения също присъстват в експозицията, събрана от Банкси.

34-годишният Шади Алзакзук коментира пред „Джуиш Кроникъл“, цитирано от британския „Индипендънт“, че легнал „като труп“ пред двете си творби, изложени в една от трите зали на парка. Самите тях покрил с чаршафи с надписи „Почивай в мир, Газа: Бойкот на Израел“.

„Когато пристигнах в „Дисмаленд“, открих, че трима израелски художници също взимат участие в събитието. Един от тях даже е служил в Израелските военно-въздушни сили. Реших, че трябва да заявя протеста си по един или друг начин, така че се върнах в хотела си, взех чаршафите от леглата, надписах ги и ги покрих картините си с тях. След това легнах пред тях като труп.“, коментира творецът.

Охраната на „Дисмаленд“ е отстранила Алзакзук под претекст, че неговата форма на протест е твърде грозна за парка. Картините му все още са част от експозицията.

„Дисмаленд“ е най-големият проект на графити-художника Банкси. Огромният лунапарк, изрично определен като „неподходящ за деца“, беше открит на 20 август в британския град Уестън Сюпър Меър. „Дисмаленд“ е бил изграден в пълна тайна и събира творби на 58 артисти от цял свят – подбрани лично от Банкси. Самият той също има участие в експозицията.

 
 
Коментарите са изключени за Протест в лунапарка на Банкси