Промяната в поведението на Манчестър Сити

| от |

С приближаването на края на шампионата във Висшата Лига ми се ще да поразсъждавам върху поведението на любимия ми отбор, както и на състоянието във върха в класирането на първенството.

Manchester United v Manchester City - Premier League

Точно 20г. изминаха откакто съм привърженик на този отбор и любовта ми никога не е отслабвала, още по-малко сега. Но просто след изиграния мач във вторник срещу Юнайтед не мога да спра съм горд от изнесенето представление. Дори онова 1-6 беше някакси по-различно. За пръв път виждам Сити да излязат и още от първата секунда на дадена среща да изядат буквално противника. Те просто крещяха на терена „тук сме, за да ви смажем“, което между другото и направиха. Те просто летяха по терена и преследваха всяка топка като ястреб гонещ плячката си. Такава коренна промяна в отбора не бяха виждал и за това според мен главна заслуга има Пелегрини. Да, имаше доста кусури през сезона до момента, но мисля, че той е причината състоянието на отбора да се подобри така за последните седмици.

Явно отпадането от всички други турнири е избистрило съзнанието на играчите и са разбрали, че главният приоритет до края е титлата и нищо друго. Още в мача с Хъл, когато бяха принудени да изиграят почти цялата среща с намален състав, представянето беше доста професионално и убедително. Защитата се подобри и определено Демичелис бе почти перфектен на Олд Трафорд, с изключение на точно два сбъркани паса. Но вече се вижда, че двамата с Компани играят като обиграна двойка в центъра на отбраната. Формата на Джеко като че ли се върна и това е доста добра новина, предвид факта, че Негредо още не е онзи Звяр отпреди два месеца, а Агуеро не се е завърнал. Но за мен най-голямата доза сигурност ми вдъхва централната зона. Просто феноменално представяне от Яя Туре, който до момента е играч на сезона за мен поне. Фернандиньо върши чудесна работа, Милнър се включва много добре и да не забравяме Насри. Французинът се върна след ужасяваща травма и навлезе в добра форма точно, когато е необходим на отбора. Давид Силва също започва да намира себе си, а в мача онази вечер всички бяха безупречни.


Manchester United 0-3 Manchester City Highlight… by ifihighlights

Интерес представлява и решението на чилиеца да заложи на схема с петима в средата на терена и по този начин отбора се чувства много по-сигурен и отнема доста топки от противника. Може би това е успешната тактика, която ще се използва до края или поне докато се върне Агуеро. Другото важно нещо е, че до края Сити все още имат доста тежки гостувания и за мен те ще определят дали ще станат шампиони за втори път в рамките на две години или не. Разбира се, всички домакинства трябва задължително да бъдат спечелени, което няма да е лесно, но мачът в събота срещу Арсенал и двете гостувания в Ливърпул ще са ключови за крайния изход на първенството. Единственото, което трябва да направят играчите, е да задържат формата си и увереността, с която играят. Защото колкото и да казват някои, че Ливърпул играят най-вълнуващия футбол, ако Сити играят така никой не може да ги спре.

За мен обаче, ако отборът играе по този начин до края и не стане шампион въпреки всичко няма да го приема за провал, защото се вижда, че Пелегрини има изграден облик, който следващият сезон ще бъде много по-осезаем.

Иска ми се да кажа и няколко думи за Арсенал и Венгер. Стана ясно вече, че след провала срещу Суонси топчиите загубиха реално шансове за титлата и по-скоро ще се съсредоточат да останат в топ 4, което няма да е лесно предвид факта, че дищашите във врата им Евертън играят доста добре в момента.

arsen-venger-reuters-1392839082-448289

Но главната тема за мен е Арсен Венгер и дали трябва да остане в отбора или да се оттегли разумно. Всеки може да изкаже за и против своите виждания, няма еднозначен отговор. Аз обаче си мисля, че сега е идеалният момент за французина да се оттегли достойно и съдбата му дава уникален шанс това да стане със спечелен трофей. Защото какво по-хубаво от това, Арсенал да вземат ФА Къп в края на кампанията и по този начин да прекъснат сушата без титла от 2005 насам. Венгер трябва да осъзнае, че такива мачове като този на юбилея му по повод 1000 мача начело на отбора срещу Челси може и да зачестят, а в крайна сметка ми се струва, че се е изчерпал откъм идеи и възможности. За мен той е гениален треньор и е постигнал феноменални успехи и неща в Арсенал. Но просто на всеки му идва времето и трябва да знаеш кога да напуснеш.

Днес прочетох един виц, че в Арсенал се опасяват, че ако Венгер се махне може да им се случи същото като на Ман Юнайтед. Дали е така, няма как да знаем сега. Но при всички случаи ще бъде различно, но важното е, че Венгер ще е оставил доста добра основа за бъдещето. Това да си постоянно в топ 4 за толкова много време е нещо уникално за Висшата Лига и никой не го е постигал, но явно това вече не е достатъчно на клуба, който трябва да се развива, а именно да стане шампион.

Станислав Рангелов

 
 
Коментарите са изключени за Промяната в поведението на Манчестър Сити