Прокюрдската партия отхвърли коалиция с Ердоган

| от |

Лидерът на Народнодемократичната партия на Турция Селахатин Демирташ обяви, че няма да влезе в коалиция с първата политическа сила – Партията на справедливостта и развитието на Ахмед Давутоглу.

„Тези избори сложиха край на разговорите за президентската форма на управление и диктатурата в Турция“, обяви лидерът на про-кюрдската НДП.

Парламентарните избори от неделя доведоха до исторически срив на доверието в управляващата Партия на справедливостта и развитието, която за пръв път от 2002 г. насам не успя да събере достатъчно гласове, за да формира абсолютно мнозинство в Меджлиса.

Според резултатите след обработката на малко над 99% от бюлетините ПСР събира едва 40,92% от гласовете и получава 259 места в турския парламент – 17 мандата по-малко от нужните за парламентарно мнозинство.

Прокюрдската Народнодемократична партия премина 10-процентовата бариера за влизане в законодателния орган, като по предварителни данни взема 12,67% или 78 депутатски места.

На второ място с 25,19% от гласовете е Народно-републиканската партия (131 мандата), а партията на Националистическото движение взе 16,48% (82 мандата).Вероятността от блокада на властта остава висока, след като националистите също отхвърлиха възможността да влязат в коалиция с ПСР.

Пред държавната информационна агенция партийният лидер Девлет Бахчели обяви, че партията е „готова да бъде основна опозиционна сила срещу евентуална коалиция между ПСР и НДП“.

Webcafe.bg

 
 
Коментарите са изключени за Прокюрдската партия отхвърли коалиция с Ердоган