Проф. Георги Близнашки: Поставя се ново начало

| от |

В първото си слово като премиер, конституционалистът проф. Георги Близнашки подчерта, че новото правителствоще се стреми към постигане на повече стабилност, прозрачност и диалог в управлението.

Той заяви: От снощи бяха премахнати загражденията около националните политически институции. Това беше едно от нашите намерения за първи стъпки на новото правителство, но очевидно управляващите се вслушаха в нашата заявка и така се слага едно ново начало в развитието на националния политически процес на българската демокрация.

Трябва повече от всякога да се придържаме към Конституцията и законите на страната, изтъкна той. Във времена на политическа криза, именно Конституцията трябва да бъде отправната точка за възстановяване на обществения морал и за изграждане наново на доверие на гражданите към институциите, каза той, цитиран от общественото радио.

По стечение на обстоятелствата, аз самият съм посветил целият си професионален живот на отстояване на принципите на конституционализма и демокрацията. Като министър-председател на служебното правителство мой основен дълг ще бъде стриктното придържане към буквата и духа на Конституцията.

Правителство трябва да осигури добра администрация, която остава отзивчива към хората, каза Близнашки. Той се обяви за честни и прозрачни избори през октомври, като в подготовката за тях трябва да има активно участие на гражданското общество. Премиерът обеща и помощ за пострадалите от наводненията:

Независимо от крайно ограничените ресурси, с които ще разполага служебното правителство след отказа за актуализация на Бюджета от страна на парламентарно представените политически сили, ние няма да останем слепи и глухи към болките и тревогите на нашите сънародници, пострадали от природните бедствия през последните месеци, и ще направим всичко възможно да помогнем. Нека всички проявим национална солидарност към тези хора и се помолим природата да бъде по-милостива.

 
 
Коментарите са изключени за Проф. Георги Близнашки: Поставя се ново начало