Продадоха парче от Айфеловата кула

| от |
Част от стълбище на Айфеловата кула бе купена за 220 000 евро от португалски колекционер, оповести аукционна къща „Аркюриал“, цитирана от Франс прес.
The sunset over the rooftops of Paris
Частта от стълбището е висока 3,5 метра, тежи 750 кг и имаше предварителна оценка между 20 000 и 30 000 евро. Участъкът включва 19 стъпала и е бил част от спираловидно стълбище между
втория и третия етаж на монумента, проектиран от Густав Айфел за Световното изложение в Париж през 1889 г.
В търга участваха колекционери от Европа, САЩ и Южна Америка. Четирима потенциални купувачи присъстваха в залата, където бе организиран търгът, докато други четирима наддаваха по телефона. В края на краищата наддаването бе спечелено от колекционер от Португалия.
През 1983 г. новите норми за сигурност доведоха до демонтирането на стълбището, което бе разрязано на 24 парчета. Едното от тях се съхранява на първия етаж на Айфеловата кула, а
други три бяха дарени на френски музеи – музея „Орсе“ и Музея на науката и индустрията в Парк дьо ла Вилет в Париж и Музея на историята на желязото в Нанси.
Останалите 20 участъка бяха продадени на търг, организиран на първия етаж на Айфеловата кула. Предложеният сега за продажба на търг участък от стълбището бе част от швейцарска колекция.
В зависимост от сезоните между 10 000 и 32 000 души ежедневно изкачват Айфеловата кула. Тя е най-посещаваният монумент с платен вход в света.
 
 
Коментарите са изключени за Продадоха парче от Айфеловата кула