Продадоха брачният договор на Наполеон и Жозефина

| от |

На търг в Париж брачният договор между френския император Наполеон Бонапарт и съпругата му Жозефина бе продаден за рекордна сума, съобщи „Льо Паризиен“.

Уникалният документ бе купен за почти 438 000 евро, като аукционната къща Osenat му бе сложила стартова цена от 80 000 евро.

Новия собственик на документа стана парижкият Музей на писмата и ръкописите. Купеният от него екземпляр принадлежал на Жозефина. Церемонията по бракосъчетанието на Наполеон и Жозефина се е състояла на 9 март 1796 г., а брачният договор е бил подписан на 18 март. В член 1 от договора се казва, че между бъдещите съпрузи“ няма да има съвместна собственост“ и те „по никакъв начин няма да отговарят за дълговете един към друг“.

Освен брачният договор музеят се сдоби и с два други предмета, свързани с Наполеон. Единият е документът за арестуването на Наполеон 1794 г. по обвинение в измяна и освобождаването му 11 дни по-късно. За него музеят брои 119 000 евро на аукционната къща.

Вторият е писмо на художника Жак Луи Давид до Наполеон в отговор на искането на императора за промени в една картина. Става дума за поръчано от Наполеон платно за коронацията му на 2 декември 1804 в катедралата „Парижката Света Богородица“. Давид е избрал момента, когато Наполеон коронясва Жозефина, а папа Пий VII му дава своето благословията си. Давид е работил над картината 3 години и я завършил през 1807 година. През февруари 1808 г. тя е била изложена пред публиката. Майката на Наполеон не е присъствала на коронацията, но императорът помолил художника да я изобрази в центъра, когато поръчвал картината.

За писмото музеят е платил 94 000 евро при стартова цена от 20 000 евро. /БГНЕС

 
 
Коментарите са изключени за Продадоха брачният договор на Наполеон и Жозефина