Прочутите „10-ки“ от Световните първенства

| от |

Номерът, която носят най-добрите, капитаните и лидерите и който напомня за Пеле, Марадона, Баджо … Няколко дни преди Световното в Бразилия, ще ви припомним 10 легенди, които са носили легендарния номер 10 на фланелките си.

Роберто Баджо

200

Финалът в САЩ 1994 г. беше най-лошият ден в кариерата за великият италиянец, след като при изпълнението на дузпите срещу Бразилия прати топката в трибуните. Но благодарение на головете на Баджо Италия успя да достигне до финала, той вкара 5 гола.

Алесандро Дел Пиеро

201

След четири години на световното във Франция италианската фланелка с номер 10 облече още една легенда. Въпреки че този сезон за Ювентус Дел Пиеро вкара 31 гола, а в атака играеше заедно с Баджо и Виери, той не беше в най-добрата си форма, а Италия беше емилимирана на четвъртфиналите от Франция отново с дузпи.

Диего Армандо Марадона

202

Най-великият играч на Аржентина е Марадона. Участник е на три Световни първенства, като през 1986 година вдигна и титлата в Мексико. От този Мондиал винаги ще се разказва за „Божията ръка“, с която на четвъртфиналите вкара гол срещу Англия.

Пеле

203

Въпросът за това кой е най-добрият футболист на всички времена, Пеле или Марадона остана вечен. Но фактите говорят за три спечелени Световни първенства от легедарният бразилец, който с номер 10 вдигна титлите през 1958, 1962 и 1970 година.

Мишел Платини

204

Не успя да вдигне световната купа нито един път, а най-големият му успех е трето място. Но името му не може да не бъде споменато в клуба на 10-ките. През 1984 година стана европейски шампион с Франция.

Зинедин Зидан

205

Неговият наследник е големият Зинедин Зидан разпознаваем със своята елегантност в халфовата линия. На домашния терен през 1998 г. Франция унижи Бразилия с 3:0 на финала на световното първенство, а Зизу вкара два гола с глава. Той се пенсионира позорно през 2006 г., когато „си удари главата“ в Матераци.

Георге Хаджи

206

Ако 1998 беше годината на Зидан, то 1994 можем да запомним, като годината на Хаджи, който отведе Румъния до четвъртфиналите. Румънският Марадона беше истински лидер, а от това първенство можем да запомним удар от 30 местра срещу Колумбия.

Лотар Матеус

207

Един от основните и най-заслужните играчи на Германия, която през 1990 спечели златото, е Лотар Матеус. Финалът срещу Аржентина беше решен от Андреас Бреме с гол от дузпа само 5 минути преди края, а на следващото Световно Матеус носеше фланелката с номер 8.

Марио Кемпес

208

Преди да даде легендарния номер 10 на Марадона, по негово искане, този номер принадлежи на Марио Кемпес, който играеше като атакуващ халф. През 1978 г. аржентинците стават шампиони като домакини, а с основна заслуга е Кемпес, който стана и голмайстор с 6 гола. На финала срещу Холандия той вкара два пъти за победата с 3:1

Хуан Скиафино

209

Една от най-добрите „десетки“ през 50-те години е полузащитникът на Уругвай Хуан Скиафино. Герой на финала на Маракана срещу домакините на световното през 1950. Чигия вкара решителния гол, но Скиафино вкара първият гол пред 200 000 бразилци.

 
 
Коментарите са изключени за Прочутите „10-ки“ от Световните първенства