Принц Хари участва в тържествата по случай 100-годишнината на австралийските ВМС

| от |

Британският принц Хари участва днес в тържествата по случай стогодишнината на военноморските сили на Австралия.

Принц Хари премина през залива на Сидни на борда на австралийски кораб, приветстван от множеството, дошло да види принца, който е четвърти в редицата за наследяване на британския
трон. Хари е на първото си официално посещение в Австралия като представител на баба си, британската кралица Елизабет Втора, която е държавен глава на Австралия, В парада на корабите участват близо 40 бойни кораба от 17 страни, 16 платноходни кораба и 8000 военнослужещи.
Кулминация на празненствата, които са днес и утре, ще бъде светлинно шоу и фойерверки в пристанището на Сидни, които се очакват да съберат почти милион и половина зрители.

Принц Хари посети по-рано базата на австралийските ВМС Гърдън айланд в Сидни, срещна се на борда на кораба „Люуин“с премиера Тони Абът и министъра на отбраната Дейвид Джонсън, а след това заедно с генерал губернатора Куентин Брайс прие парада.

Празникът на австралийския флот се отбелязва в деня, в който през 1913 година в залива на Сидни е влязъл тогавашния австралийски кралски флот, поставил началото на австралийските ВМС.

Хари е за втори път в Австралия. Предишния път, през 2003 г., той бе в Австралия, за да работи в животновъдна ферма. Утре принцът ще посети австралийския град Пърт, преди да отпътува от страната.

 
 
Коментарите са изключени за Принц Хари участва в тържествата по случай 100-годишнината на австралийските ВМС