Президентските избори в Турция: Ердоган – или президент, или под съд

| от |

2023-06-24T125703Z_1851406917_GM1EA6O1M3C01_RTRMADP_3_TURKEY-ELECTION

Тази седмица в Турция започват трудни търсения на нов президент на страната. Той сега се избира за петгодишен срок, вместо 7 години.

За първи път в историята, страната ще избира ръководител на държавата на избори на 11 август с пряко гласуване. До сега това правеше парламентът. От управляващата ислямска Партия на справедливостта и развитието за поста претендира сегашният премиер Ердоган.

Ще се наложи Ердоган да се бори за креслото и то много здраво. След серия грандиозни корупционни скандали с участието на министри от правителството ситуацията се очертава по такъв начин, че Ердоган или ще стане президент, или ще загуби и ще бъде подсъдим.

Опозицията твърди, че тя разполага с достатъчно информация за съпричастността на 60-годишния премиер в корупция, посочва известният руски политолог Станислав Тарасов:

– Ако стане президент, Ердоган ще получи статут на неприкосновеност. Без такъв статут нещата му ще се развиват много лошо. Корупционният скандал, започнал още през декември миналата година, продължава и сега. Независимо от безпрецедентния натиск на Ердоган, въпреки масовите, невиждани в историята на Турция „прочиствания” в правозащитните органи, прокуратурата не е закрила делото за корупция.

Едва ли по-рано към изборите в Турция в чужбина са следили с голямо внимание, отколкото днес. Анкара е един от главните играчи в региона, от нейните позиции зависи и уреждането на отново възобновилата се иракска криза, и стабилизацията в Сирия, и отношенията на Запада с Иран.

Сега Ердоган много предпазливо говори за ситуацията около турските граници. Явно премиерът не иска да получи допълнителни проблеми за Анкара, смята Станислав Тарасов:

– Независимо от факта, че иракските въстаници завзели 48 турски заложници, сред които е консулът в Мосул, Анкара прави изключително предпазливи заявления. Ердоган пресича антииракската кампания в турските медии. Сега звучат много внимателни заявления по адрес на Сирия, а в миналото по адрес на президента Асад се сипеха само проклятия. Турците явно се страхуват да не бъдат въвлечени в някаква външнополитическа авантюра. Ако победи Ердоган, то следва да се очакват определени външнополитически промени.

Турция ще започне да се дистанцира от Запада, смята руският експерт. Той напомня, че за повече от 10 години управление на Ердоган, Турция станала водеща икономическа държава. Това признават дори неговите противници. Тя твърдо влезе във водещата икономическа двайсетица на света.

Сега, с здравите си икономически позиции, Ердоган е в правото си да припомни на Запада, и особено на Европейския съюз, всички минали обиди и унижения. Преди всичко става дума за нежеланието на ЕС да приеме Анкара в Евросъюза. Впрочем, при всички случаи Анкара явно има намерение да води своя независима политика.
Гласът на Русия

 
 
Коментарите са изключени за Президентските избори в Турция: Ердоган – или президент, или под съд