Президентските избори в Румъния бяха спечелени от търпеливия избирател и изгубени от властите

| от |

Медиафакс, Буурещ

Клаус Йоханис е победител на президентските избори – издание 2014, една оспорвана до последната минута на изборния ден надпревара. Преди да се настани в президентския дворец, победителят би трябвало да отдаде почит пред търпението на сънародниците си.

На тези, които стоически висяха на опашки пред секциите за гласуване в чужбина, на тези, които избраха да излязат от изолацията си като гражданска позиция, от нерешителността и безразличието си и 16 ноември се превърна в един от изключителните моменти, когато се извършва лека, но решаваща трансформация в колективното съзнание.

Победителят трябва да изрази същата благодарност и към отговорния гласоподавател, който и този път не забрави да гласува.

Не зная дали в този момент Клаус Йоханис си дава сметка за бремето на отговорността, която поема и колко очаквания има към него, както и не знам дали представянето му ще бъде на нивото, изисквано като държавен глава. Един провинциален кмет не се преобразява за една нощ в държавен глава, такава промяна изисква много труд и задължителни вътрешни ресурси. Само времето ще покаже дали той ще бъде на висотата на очакванията.

Що се отнася до загубилия, не става дума за личността, а за един друг колективен образ: властта. Цялото това прехвърляне на топката между външното министерство и централното избирателно бюро и нежеланието на управляващите да се реши щекотливия въпрос с условията за гласуване в чужбина имаше ефекта на бумеранг.

Ако проблемът беше решен преди първия тур или между двата тура, днешният резултат би бил друг.

Властите нямаха елементарната прозорливост за това, че едни прилични условия за гласуващите в чужбина биха отворили психологическа клапа за стихване на напрежението и днес на улицата нямаше да има огромен брой гневни хора – и с право, неуспели да гласуват. Поради умишлените или не пречки и невдъхновяващата намеса на министъра на външните работи Теодор Мелешкану, ще страда не само имиджа на дипломатическата общност, но и на европейска Румъния.

Ясно е, че президентските избори през 2014 година отприщиха неподозирано голяма енергия. Остава тя да бъде управлявана и използвана в името на общественото благо. И огънят да не гасне.
/БТА

 
 
Коментарите са изключени за Президентските избори в Румъния бяха спечелени от търпеливия избирател и изгубени от властите