Президентската кандидатура на Хилари под заплаха

| от chronicle.bg |

Американски официални представители заявиха пред Associated Press, че двата мейла на личния имейл сървър на Хилари Клинтън, които се разглеждат като „топ секретни“ включват обсъждане на новинарска статия за операция на САЩ с безпилотни самолети, съобщава БТА.

Преди няколко дни правосъдното министерство на САЩ съобщи, че Клинтън е предала личният си имейл сървър и преносима памет, пълна с работни имейли от времето, в което бе държавен секретар.

В понеделник представител на разузнаването заяви пред Конгреса, че два от 40 случайно извадени имейла от общо 30 хиляди, които Клинтън е предала на Държавния департамент за проверка, са „топ секретни“ – най-високото правителство ниво на класифицирана информация.

Двата имейла са класифицирани след консултации с ЦРУ, откъдето и идва материалът, обяви друг представител.

Източниците поясниха, че обменът на информация за безпилотните самолети започва с копие на новинарска статия, в която се разглежда програма за използване на безпилотни самолети срещу терористи в Пакистан и на други места.

Информацията може да окаже сериозно политическо влияние върху кампанията на Клинтън за президент на САЩ. Тази седмица тя обеща да сътрудничи на ФБР.

Бившият държавен секретар на САЩ и кандидат за президент на Демократическата партия Хилари Клинтън загуби подкрепата на значителна част от електората през последния месец.

Това се доказва от данните от проучване, проведено и публикувано от Уолстрийт джърнъл и NBC.

Според проучването през юли тя губи подкрепа в ключова за избирането ѝ група 0 тази на белите жени. 34% от тях оценяват положително Хилъри Клинтън, а 53% от тази категория избиратели формират отрицателно мнение за нея. Един месец по-рано, 44% от белите жени – гласоподаватели са гледали благоприятно на кандидатурата на Клинтън, а обратното становище изразявали 43% от анкетираните.

Позициите на Хилари Клинтън, която се счита за фаворит сред претендентите за президентския пост на Демократическата партия, са отслабени сред онези избиратели, които не се идентифицират с никоя политическа партия. През първото тримесечие на тази година тя се радваше на подкрепата на около половината от независимите избиратели, а според скорошно проучване едва 27% от същата група биха гласували за нея. 52% са срещу нейното избиране за държавен глава.

Видимо по-ентусиазирани за Клинтън са афроамериканските избиратели: през юни тя имаше 81% от техните гласове, а само 3% бяха против кандидатурата й. Докато през юли нивото на подкрепа за Клинтън спада до 66%, а 15% от анкетираните са имали лошо впечатление за нея.

Клинтън обаче все още убедително води на основния си конкурент в момента – Сандърс (59 на 25% срещу 75 на 15 през юни).

 
 
Коментарите са изключени за Президентската кандидатура на Хилари под заплаха

Повече информация Виж всички