Президентът Румен Радев официално встъпи в длъжност

| от chronicle.bg, по Дарик |

Президентът Румен Радев официално встъпи в длъжност на церемония в софия. Той прие поста от досегашния държавен глава Росен Плевнелиев.

Един труден, но успешен мандат приключи, каза президентът Росен Плевнелиев, цитиран от „Дарик“ в словото си на церемонията на площад „Св. Александър Невски“.

„Държах правилната посока, зададох правилните приоритети. Дадох, но не взех. Изпълних обещанията си. Грешки съм допускал като всеки човек, но като президент не сбърках в големите неща. Тръгвам си с високо вдигната глава“, каза Плевнелиев.

„Ще бъда президент на всички български граждани, президент на диалога и сътрудничеството“, зарече се президентът Румен Радев при смяната на караула. „Нека заедно градим едно по-справедливо общество, основано на свободата и толерантността“, призова той.

Той нарече днешната церемония „израз на надежда за промяна, която всички очакваме. Но тя е израз и на приемственост, без която няма как да се гради държавност“.

„Днес сме събрани на свято за България място – на такова място човек най-ясно осъзнава отговорността да застане начело на държава, отстоявала своята свобода и бъдеще. За последните три десетилетия България измина сложен път, разпиляхме енергия, загубихме време, но неотклонно следвахме посоката си – част от Обединена Европа“, каза още той.

На церемонията присъстваха премиерът в оставка Бойко Борисов, министри от кабинета му, омбудсманът Мая Манолова, председателят на Народното събрание Цецка Цачева, лидери на политически партии, патриарх Неофит, бившият премиер Симеон Сакскобургготски и депутати и висши духовници.

 
 
Коментарите са изключени за Президентът Румен Радев официално встъпи в длъжност