Президентът призова за гласуване на референдума

| от chronicle.bg |

Президентът Росен Плевнелиев ще обяви догодина дали ще се кандидатира за втори мандат.

„През 2016 година ще декларирам ясно своите намерения. Народът не очаква една година преди изборите президентът им да си прави тънки сметки“, каза в интервю за Нова телевизия президентът.

По думите му статуквото срещу референдума е много силно.

„Вече 25 години никой не се сети да пита този народ по какви правила иска да избира управляващите. Референдумът е големият отсъстващ и то в 130-годишнита ни история. По важни въпроси народът трябва да се пита. Това ще направи изборното законодателство много по-устойчиво“, каза още Плевнелиев.

Той обвини управляващите, че винаги са променяли изборния процес в свой интерес.

Плевнелиев призова всички граждани да излязат и да гласуват на референдума в неделя.

Президентът предложи провеждането на референдум още през 2014-та година, като тогава държавният глава настояваше народът да даде мнението си по три въпроса:

Подкрепяте ли част от народните представители да се избират мажоритарно? Подкрепяте ли въвеждането на задължително гласуване на изборите и националните референдуми?Подкрепяте ли да може да се гласува и дистанционно по електронен път при произвеждане на изборите и референдумите?

През тази година парламентът обаче одобри само една от темите за референдум и насрочи национално допитване за електронното гласуване в деня на местния вот.

 
 
Коментарите са изключени за Президентът призова за гласуване на референдума