Президентът връчва мандат за съставяне на правителство на ГЕРБ

| от |

Месец след изборите и поредица от политически срещи за осигуряване на коалиционни партньори и стабилно мнозинство в парламента президентът Росен Плевнелиев ще връчи мандат за съставяне на правителство на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, номиниран за кандидат за министър-председател от най-голямата по численост парламентарна група. Това ще стане след края на консултациите на държавния глава с политическите сили следобед.

От петък президентът обсъжда поотделно с представителите на АБВ, Българския демократичен център, Патриотичния фронт, Реформаторския блок и ДПС приоритетите на 43-тото Народно събрание и преговорите за съставяне на кабинет.

„Атака“ отказа да участва в консултациите. Те приключват днес с разговори на държавния глава с БСП и с ГЕРБ. Ръководството на левицата вече обяви позицията си, която ще представи и на Плевнелиев. Депутатите от БСП ще гласуват против избирането на правителство на ГЕРБ и Реформаторския блок.

В новия кабинет ще има трима вицепремиери и 18 министри. Реформаторите получават 1/3 от постовете един вицепремиер без ресор и 6-ма министри. Вероятно министерски пост ще бъде предложен и на АБВ. Министерството на икономиката, енергетиката и туризма ще бъде разделено на три, а това на инвестиционното развитие ще бъде закрито.

В профила си във Фейсбук Бойко Борисов написа: Съзнавам, че всички направихме огромни компромиси със себе си, но с ясното съзнание, че сме длъжни да направим необходимото, за да излезе България от кризата.

Снощи беше оповестена декларация на Патриотичния фронт, в която се заявява, че предложената от ГЕРБ и Реформаторския блок програмна декларация сериозно се разминава с обсъжданите и приети в хода на преговорите точки, части от програмите на ГЕРБ и коалицията. Ето защо парламентарната група на Патриотичния фронт не може да подкрепи въпросния документ в този му вид. Постигането на съгласие и подкрепа за стабилно правителство може да бъде резултат само от преговори за съгласуване на програма за управление, посочват още от Патриотичния фронт. / БНР

 
 
Коментарите са изключени за Президентът връчва мандат за съставяне на правителство на ГЕРБ

Повече информация Виж всички