Президентът в Черна гора: подкрепа за ЕС и НАТО, инвестиции и общ туристически продукт

| от |

България ще продължи да бъде застъпник на Черна гора за бързото й присъединяване към евроатлантическото семейство, заяви президентът Росен Плевнелиев пред черногорския си колега Филип Вуянович, по чиято покана е на двудневно официално посещение в Черна гора. В Цетине българският президент беше посрещнат с официална церемония.

mm_1393341454Росен Плевнелиев заяви след разговора си с черногорски държавен глава, че интеграцията на страната в НАТО ще бъде исторически шанс не само за Черна гора, но и за Западните Балкани и за Югоизточна Европа. Членството в Алианса означава сигурност, а ако тя е гарантирана, и инвестициите, и броят на туристите, се умножават, коментира президентът Плевнелиев. Това е и един от резултатите от 10-годишното членство на България в НАТО, допълни държавният глава.

Двамата държавници изтъкнаха значителния напредък на Черна гора по пътя на европейската интеграция и откроиха страната като добър пример за съседите си от Западните Балкани.

Политическите отношения между двете страни са отлични, значителен обаче е неизползваният потенциал на икономическите връзки, заявиха още Росен Плевнелиев и Филип Вуянович. За 2012 г. двустранният стокообмен възлиза на едва 15 млн. евро, а през 2013 г. е отчетен ръст от около 35 на сто. Според президента Плевнелиев, компании от България и Черна гора могат да работят съвместно в областта на земеделието и производството на храни, инфраструктурата, туризма и други. Засилването на контактите между пристанищата в Бургас и Варна с тези от Адриатическото крайбрежие също ще създаде добри възможности за подобряването на икономическите връзки и за развитието на целия регион.

Двете държави да обмислят възможността за установяване на директни въздушни съобщения между София и Подгорица, апелираха още президентите Плевнелиев и Вуянович. Липсата на пряка въздушна линия между България и Черна гора значително затруднява двустранните икономически контакти. Колкото е по-добра свързаността на Балканите, толкова по-добро бъдеще и просперитет ще има регионът като цяло, заяви президентът Росен Плевнелиев.

В първия ден от официалното си посещение в Черна гора държавният глава проведе разговори с премиера на страната Мило Джуканович и с председателя на Скупщината Ранко Кривокапич.

Покана към българския бизнес да инвестира в Черна гора отправи министър-председателят Мило Джуканович пред българския президент Росен Плевнелиев.

Премиерът Джуканович отбеляза активната работа на страната му в приоритетните области на инфраструктурата, туризма и енергетиката. Черна гора има намерение интензивно да сътрудничи със София и доказателство за това е откритото за първи път посолство на страната в българската столица, подчерта Мило Джуканович. Той призова също така за по-активна работа на Смесената междуправителствена комисия за търговско-икономическо сътрудничество.

mm_1393342021

Възможностите за повече свързаност на региона също бяха във фокуса на разговора между Росен Плевнелиев и Мило Джуканович. Черна гора работи приоритетно за подобряване на пътната инфраструктура по трасетата на Трансевропейските транспортни коридори към Сърбия и към Централна Европа, посочи Джуканович.

Президентът Росен Плевнелиев допълни необходимостта да бъдат насърчавани контактите между гражданите на двете страни, както и в областта на културата. Този процес, според държавния глава, може да бъде засилен със сключването на Спогодба за сътрудничество в тази сфера, която е в процес на договаряне.

Росен Плевнелиев разговаря и с председателя на Скупщината на Черна гора Ранко Кривокапич. Беше обсъдена подкрепата на Черна гора за трансформиране на Регионалния секретариат за парламентарно сътрудничество в Югоизточна Европа в Постоянен секретариат на Парламентарната асамблея на Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа със седалище в София.

За общи усилия за популяризиране на културно-историческото наследство на България и на Черна гора, както и на целия регион на Балканите, се обявиха президентите Росен Плевнелиев и Филип Вуянович. Държавниците посетиха днес историческия град Котор в Черна гора. Културно-историческото наследство на побратимени градове под егидата на ЮНЕСКО, каквито са Котор и Несебър, може да бъде емблема на историческото богатство на България и на Черна гора и то трябва да бъде показвано. „Потенциалът ни е огромен, просто трябва да го отключим“, коментира президентът Росен Плевнелиев.

„Ще направим всичко възможно за свързването на нашите народи, на културите ни, на туристическите ни атракции, на музеите ни, както и да насърчим контактите между кметовете и да работим за създаването на общ регионален продукт“, каза българският държавен глава. Според президента, много възможности в тази посока разкриват и механизмите на европейската солидарност.

Двамата държавни глави отбелязаха и 10-годишнината от трагедията при река Лим, в която загинаха 12 български деца. „Добре е никога да не забравяме какво отношение срещнахме тук, в Черна гора, подадената ръка и приятелството, което виждаме в най-трудните моменти. Това ме прави оптимист за нашия регион. Иска ми се да приключим с историята на едни Балкани, където всеки е срещу всеки. Нека не забравяме трагедията, да разказваме историята на оживелите и на спасителите”, каза президентът Росен Плевнелиев пред български и черногорски журналисти в Котор.

По-късно пред президентите Росен Плевнелиев и Филип Вуянович представители на бизнеса от Черна гора подчертаха, че регионът на Балканите е единен пазар и като такъв трябва да бъде представян пред потенциалните инвеститори. Участие в срещата взеха представители на Стопанската търговска камара на Черна гора, в която членуват 18 хиляди фирми предимно от сектора на услугите, на Съюза на туристическите организации в страната и други. Черногорските предприемачи откроиха като сектор с много висок потенциал за български инвеститори производството на храни. Беше откроено и доброто сътрудничество на черногорските съсловни организации на бизнеса с търговските палати от другите страни в региона, което разкрива допълнителни възможности за общи действия за насърчаване на чуждестранната, но и на взаимната инвестиционната активност на партньори от балканите страни.

 
 
Коментарите са изключени за Президентът в Черна гора: подкрепа за ЕС и НАТО, инвестиции и общ туристически продукт