Президентът предложи газов коридор от Катар към Европа

| от |

Президентът Росен Плевнелиев се надява Русия да не прекрачва граница, от която няма връщане назад и ще доведе от непредвидими последствия, предаде специалният пратеник на БНР в Катар Мира Стефанова. Търсейки възможности за разнообразяване на източниците на доставки на природен газ България предложи на Катар да бъде партньор в проекта за газов коридор Юг-Север. Президентът е на посещение в арабското емирство.

fac1fd8dbb32122fe99d87598827141c

Президентът Росен Плевнелиев и емирът на Катар са обсъдили ситуацията в Украйна.
Очакванията са наистина за задълбочаване на кризата. Аз силно се надявам, че ръководството на Русия няма да прекрачи една граница, от която няма да има връщане назад. В рамките на външнополитическия дебат, който имахме днес с ръководството на Катар, нашата обща загриженост е, че в 21-ви век не би следвало да е възможно да се анексира чужда територия. Не би следвало да е възможно един регион да си пожелае референдум, който е противоконституционен и на база на този референдум една друга държава да анексира територията на трета държава.
Търсейки възможности за разнообразяване на източниците за доставки на синьо гориво, България предложи на Катар да бъде партньор в проекта за газов коридор Юг-Север.

Коридорът обединява седем държави – Чехия, Полша, Унгария и Словакия, Румъния, България и Гърция. Заедно с Катар могат да се включат и други производители на втечнен газ чрез строителството на терминал в зоната на Александруполис в Гърция и оттам нататък ние да получим възможности за алтернативни доставки. Със сигурност ще отнеме години, но България е длъжна да работи за своите енергийни източници, каза Плевнелиев.

България очаква инвестиции от Катар в областта на земеделието и производството на храни, енергетиката, високите технологии и инфраструктурата, стана ясно още по време на посещението.

През май представители на държавната компания „Хасан Фуд“ идват в България, за да търсят потенциални партньори.
Очакваме до два месеца да има първа сделка за продажба на сериозни пакети пилешко месо от България за Катар, каза президентът Плевнелиев.
Освен подписаните днес споразумения за обмен и обучение на дипломати за побратимяване на София и Доха, до седмици ще бъде договорено споразумение между БАН и Изследователския център на емирството и Фондация „Катар“.

Ние ще финансираме съвместно и ще работим заедно в областта на обмен на студенти, общи изследователски проекти, уточни президентът
Плевнелиев посети Фондация „Катар“ и разговаря с президента й, шейха Моза – една от влиятелните жени в света, съпруга на шейх Хамад бин Халифа Ал Тани. Двамата имат важна роля за освобождаването на българските медици от Либия. Президентът и шейха Моза са се договорили ислямски документи, съхранявани в България, да бъдат показани в изложба в Музея за ислямско изкуство в Доха.

Също така ще дигитализираме с тяхно финансиране важни документи и исторически архиви, които ще бъдат предоставени като платформа от страна на катарската фондация за целия ислямски свят, каза още президентът Плевнелиев.

В третия, заключителен ден от официалното си посещение в Катар президентът Росен Плевнелиев ще се срещне с председателя на парламента и главния изпълнителен директор на държавната инвестиционна корпорация “Катар Холдинг”, предава пратеника на БНТ Ирина Цонева. С привлекателните условия, които предлага на чуждестранните инвеститори и със стратегическото си разположение България може да се превърне в отправна точка за реализацията на нови катарски бизнес проекти в Югоизточна и Централна Европа.

Държавният глава призова бизнеса от двете страни към активност за реализирането на повече общи проекти в набелязаните приоритетни сектори – производство на храни, енергетика и строителство.

Инвестициите в земеделието са подкрепени както от страна на държавата, така и от европейските фондове, подчерта Росен Плевнелиев. В енергийната сфера той посочи че страната ни може да сподели своя опит в изграждането на производствени можности от възобновяеми енергийни източници. Той потвърди интереса на България да купува природен газ от Катар и заедно със страните от Югоизточна и Централна Европа да работи за енергийна диверсификация. Представители на българския бизнес пък представиха свои продукти пред катарските си колеги.

В Доха бе подписан и първият договор за износ към Катар на бъгарска изворна вода.

Възможностите за инвестиции в развитието на високите технологии у нас също бяха представени по време на срещата. Държавният глава подчерта, че това е един от най-динамичните и бързоразвиващи се сектори в България с устойчив годишен ръст и с над 25 000 заети в бранша.

“Българските компании са с много добра репутация тук. До 2017 година Катар предвижда да инвестира 20 млрд. долара в модернизирането на пътната си инфраструктура. До 2016 г. се очаква да приключи и изграждането на ново пристанище в страната. В процес на изграждане е центърът на столицата на Катар, като в проекта “Сърцето на Доха” са вложени над 5 млрд. долара. Още 9 нови стадиона пък ще бъдат изградени за световното по футбол през 2022г. Това също създава много възможности за чуждестранните инвеститори в това число и за българските”, каза вицепрезидентът на катарската търговска камара Мохамед Ал-Куари.

По късно днес президентът Росен Плевнелиев ще има срещи с председателя на парламента на Катар и с главния изпълнителен директор на катарската държавна инвестиционна корпорация “Катар холдинг”.

/снимка БТА/

 
 
Коментарите са изключени за Президентът предложи газов коридор от Катар към Европа