Президентът на Литва заклейми наивния подход към Путин

| от |

Съединените щати обявиха, че изпращат 3000 войници в Балтийските страни. Те ще участват в тримесечни съвместни учения с партньорите си от НАТО – Естония, Латвия и Литва.

Литва, която отбелява 25 години от развода си с Москва, вече има нови партньори – НАТО и ЕС. Президентът на страната Далия Грибаускайте отправи силни призиви към НАТО за възпиране на по-нататъшна руска агресия. Смятахме, че сме извоювали свободата си завинаги, но се оказа, че трябва да се борим за нея всеки ден, каза в интервю за Си Ен Ен Далия Грибаускайте:

През тези 25 години ние сме свикнали на натиск, нарушаване на международното право. Това не ни изненадва прекалено. Просто сега всичко е по-интензивно и включва допълнителни военни заплахи и обявени военни учения. Разполагане на войници в Калининград, на нашата граница, въздушното пространство се нарушава много често с неидентифицирани полети. Така че това не е само срещу нас, то е срещу целия Европейски съюз, срещу целия Балтийски регион. Това са фактите и Западът трябва да ги приеме много сериозно.

Президентът на Литва заклейми наивния подход към Владимир Путин:

Проблемът е, че колкото по-дълго отлагаме решенията, оценката на ситуацията, колкото по-дълго позволяваме на Путин да напада териториите на различни страни, да използва агресия, да лъже, да нарушава международните задължения, толкова по-опасен ще става самият той.

 
 
Коментарите са изключени за Президентът на Литва заклейми наивния подход към Путин