През новата година си обещавам…

| от |

„Ще откажа цигарите“, „ще ходя на фитнес“ – започваме новата година все с добри намерения. И с обещания към себе си. Но само всеки втори от нас успява да изпълни обещаното, пресмята Дойче веле. Защо тогава толкова се „палим“?

941329_10200231156754265_1893514238_n

„Обещавам си, че през новата година ще ходя редовно на фитнес“, казва 41-годишната Сабине. 65-годишният Ханс пък си пожелава да отделя повече време за себе си и за семейството.

Както Сабине и Ханс, 40 процента от германците посрещат Нова година все с добри намерения. От няколко години насам класацията на пожеланията се оглавява от надеждата, че годината ще бъде свързана с по-малко стрес. На второ място хората поставят желанието да отделят повече време за семейството и приятелите си, както и за спортуване. Това показват резултатите от актуално изследване на социологическия институт Форса, проведено в края на 2013 година сред 3 000 мъже и жени. Четирима от всеки 10 анкетирани са заявили, че всяка година се заричат да свършат нещо добро и полезно за себе си.

Психология на добрите намерения

Много хора възприемат Нова година като ново начало, казва германският психолог Юрген Марграф. Според него, няколко психологически принципа определят това поведение. Първият е свързан с възприятието, че така по-добре могат да контролират живота си. „Стремим се към такъв контрол, за да не допуснем стресът да ни разболее“, казва експертът от Бохум. По сходен начин вижда нещата и Щефан Грюневалд от кьолнския институт за проучване на общественото мнение „Райнголд“: „Хората си създават представи за това какви искат да бъдат“, казва той.

Вторият психологически принцип е свързан с нереалистичния оптимизъм у човека. „Повечето хора надценяват възможностите си. Мислят, че могат да постигнат всичко, стига само да си го пожелаят“, казва Марграф. Мнозина обаче се провалят – едва всеки втори германец успява да следва набелязаните си за новата година добри намерения по-дълго от три месеца, показва още анкетата на Форса.

Двамата психолози дават също съвети как да увеличим шансовете си за успешно изпълнение на добрите намерения. Според Юрген Марграф, много би помогнало ако си направим конкретен план, разбит на отделни стъпки, и ако в него отбелязваме всеки постигнат резултат. „Да спортуваме повече не означава, че още на 1 януари трябва да пробягаме 10 километра, а по-скоро, че трябва да бягаме всеки ден и малко по малко, всеки следващ ден да увеличаваме натоварването“, казва той.

Колегата му Щефан Грюневалд също препоръчва поставянето на междинни цели. Според него обаче е изключително важно тези цели да са напълно реалистични. Неговото миналогодишно обещание е било да напише нова книга и сега може да отчете, че е изпълнил това си намерение.

Топ 10 на добрите намерения за 2014-та

Всяка година в края на ноември интернет-изданието „Хъфингтън пост“ прави класация на десетте най-смешни пожелания на германците за следващата година. В актуалното ѝ издание срещаме например следните пожелания: „Да не харча излишни пари за безмислени неща, а само за ненужни“ и „Да ходя на фитнес веднъж седмично колкото да се уверя, че фитнес центърът все още го има“.

Точно обратното е решила Сабине – тя иска да тренира редовно, включително защото има да наваксва. През 2013 година е ходила на фитнес до средата на лятото, след което прекъснала заради травма в раменната област. „Може пък през новата година да издържа малко по-дълго – поне до есента“, казва тя с известна доза чуство за хумор.

 
 
Коментарите са изключени за През новата година си обещавам…

Повече информация Виж всички