Претенциите на Русия за арктическия шелф се събудиха

| от |

Русия се връща към въпроса за разширяването на своите арктически владения. Според експертите, новите доказателства са повече от достатъчно за положително решение на Комисията на ООН за границите на континенталния шелф.

Русия претендира за допълнителна територия с площ малко повече от един милион квадратни километра в Арктика. Русия ще подаде актуализирана заявка в ООН за разширяване на границите на арктическия шелф през пролетта на 2015 г. Това съобщи министърът на природните ресурси на Русия Сергей Донской на тържествено заседание на арктическата експедиция на научно-изследователския кораб „Академик Фьодоров“ в Санкт Петербург на 28 октомври.

За първи път заявката на Русия беше разгледана от Комисията през 2002 г. Тогава нейните експерти не можаха да вземат решение поради непълнота на доказателствата, и беше решено да се проведат допълнителни морски изследвания. Те се провеждат от 2005 г. Екипажът на „Академик Фьодоров“ проведе заключителните комплексни изследвания в Северния ледовит океан на площ от почти 350 хиляди кв. км.

Учените вече имат убедителни доказателства, че част от хребета „Ломоносов“, възвишението „Менделеев“ и разделящата ги котловина „Подводников“ са подводно продължение на руската територия на евразийския континент. Мнение на директора на Всеруския научно-изследователски институт по геология и минерални ресурси на Световния океан Валерий Камински.

– Границите на шелфа не трябва да се разглеждат в пряк географски смисъл. Всяка държава може да претендира за морското дъно извън пределите на 200-километровата икономическа зона, която се измерва от крайните точки на сухопътните граници, включително носове и острови. Ако държавата има естествено продължение на континенталната територия на дъното на океана, тя може, след провеждането на съответните изследвания и намирането на доказателства, да разшири своята икономическа зона.

Комисията на ООН по континенталния шелф не разглежда териториални спорове. Това е само технически орган. Границите на шелфа установяват самите държави на базата на двустранни споразумения. Арктическите държави са пет: Норвегия, Дания (от страна на Гренландия), Канада, САЩ и Русия. Ако се направи карта на възможните зони на арктическите интереси на тези държави, можем да видим, че те, дори и да се пресичат, това се случва в пределите на малки сектори. Проблемите в тези сектори, по принцип, могат да бъдат отстранени. Но това може да стане, ако Арктика не бъде превърната в арена на геополитическото противопоставяне, каза министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров.

– Дълго преди събитията в Украйна се чуваха разговори, че НАТО иска да увеличи присъствието си в региона. Те смятат, че военният фактор в Арктика ще се увеличи. Русия е твърдо убедена, че в Арктика няма да има никакви проблеми, решаването на който да изисква участието на НАТО. Освен това, там няма никакви проблеми, които да изискват военни решения. Арктика е територия на диалог.
Гласът на Русия

 
 
Коментарите са изключени за Претенциите на Русия за арктическия шелф се събудиха