Премиерът – „ходжа“

| от |

Досегашният министър на външните работи Ахмет Давутоглу е новият министър-председател на Турция. Това е добре за властолюбивия президент Ердоган, но е катастрофа за страната, твърди в коментара си Даниел Хайнрих предава Дойче веле.

Издигането в професионалната кариера обикновено изисква сериозни усилия. Но как става на практика? Рецептата е проста: доказваш се известно време, не правиш големи грешки или си близък с началника. Тогава можеш да разчиташ на постепенно изкачване по стълбата на кариерата. Напълно безсмислено е да прилагаме първите два критерия по отношение на номинацията на Ахмет Давутоглу за премиер. Защото политическата равносметка на бившия външен министър на Турция е катастрофална.

Провал във външната политика

Ахмет Давутоглу е професор по международни отношения. Той публикува и книга със заглавие „Стратегическа дълбочина“, в която излага концепцията си за външната политика на Турция. В центъра на произведението му е залегнала тезата за „нула проблеми със съседите“. Тя се базира на идеята Турция да се утвърди като регионална сила. За целта страната трябваше да изгради добри дипломатически връзки с всички съседни държави. Тази концепция, меко казано, се провали. Дипломатическите отношения на Турция с Иран, Сирия, Ирак, Израел, Египет, САЩ и ЕС са обтегнати, ако не и замразени. Логично възниква въпросът защо вместо да бъде уволнен, за премиер е номиниран един човек, който, грубичко казано, вкара каруцата в калта?

Премиер по милост

Както в професионалния живот, така и в политиката не винаги най-способните се издигат до върха. За номинацията на Ахмет Давутоглу за премиер остава т.е. само последният трети критерий – близостта му с шефа. В случая става дума за новия президент Реджеп Таийп Ердоган. Отношенията между двамата обаче са неравностойни. Ахмет Давутоглу не се радва на силна подкрепа сред партийната база на управляващата партия и сред населението. Без благоволението на Ердоган той нямаше да получи министър-председателския пост. С други думи, от самото начало той е премиер по милост, чиято основна компетенция се свежда до послушание към шефа.

Изненадващата откровенност, с която в Турция подхождат към раздаването на постове, е едва ли не комедийна, ако цялата история не беше толкова тъжна. Докато в политиката обикновено човек поне се опитва да запази достойнството си, в Турция вече всеки знае каква роля е поверена на новия премиер. Приоритетната задача на правителството под ръководството на Давутоглу е да прокара конституционната реформа, заяви Реджеп Тайип Ердоган. Ядрото на тази реформа е укрепването на президентската институция. Ахмет Давутоглу трябва да постави на дневен ред не належащите проблеми на страната като растящата пропаст между богати и бедни или изострящите се напрежения между различните политически и социални групи. Не, той трябва да върши само едно – да служи на властническите амбиции на Реджеп Тайип Ердоган. Почти като в гротеска. Един-единствен човек използва политическия ландшафт на цяла държава, за да си издигне собствен паметник. А новият министър-председател и цялото труско правителство застават мирно като покорни слуги.

Ходжата става премиер

Реджеп Тайип Ердоган нарича Давутоглу „ходжа“. В превод – „майстор“ или „учител“. С това обръщение Ердоган изтъква научните заслуги на Давутоглу като професор. Този комплимент обаче е нож с две остриета. Защото духовно издигнатите висшисти са способни смело да изразяват мнението си и да решават проблемите. Това разбира се не се отнася до Ахмет Давутоглу. През последните години той доказа, че не е дорасъл за задачите на един висок политически пост. И през следващите години в това отношение няма да се промени нищо. А това е катастрофа за бъдещето на страната. Но при номинацията на Давутоглу така и така не става дума за общото благо. Какво да се чудим тогава?

 
 
Коментарите са изключени за Премиерът – „ходжа“