„Предприемчивостта е ключът към успеха.“

| от |

Автор: Венера Димитрова, www.oib.bg

Интервю с Павел Хаджиев, старши специалист „Подбор“ и сертифициран GSDF кариерен консултант в JobTiger.

– Кои според Вас са основните пречки за намирането на работата днес?

Това е много обширен въпрос, защото от бизнес сектор до бизнес сектор има много голяма разлика. Едно е търсенето на един програмист и съвсем друготърсенето на а един архитект. При всички положения нещото, което човек трябва да има за да намери добра работа в България се нарича предприемчивост. Отдавна в България намирането на работа е обвързано с това самият човек какво прави за себе си. Като се започне от самите процеси, които човек съблюдава, когато си търси работа. Предприемчивост означава човек да влезе в някаква социална мрежа от типа на LinkedIn. Да си направи някакъв списък от компании и да започне активна комуникация с HR-и. Така че да видят какво се очаква от тях пазара. Ако може да се обощи, най-важтото нещо е предприемчивост.

– Кои са най-често допусканите грешки при интервю за работа?

За съжаление процесът за кандидатсгване е толкова изкуствено нещо. Всяко нещо, което човек би направил не е релевантно. Не е бизнес. Както искате го наричайте. Би се набило страшно много на очи. Не говорим само за една неподходяща снимка. Ако щете, дори за закъснение от 15 минути за среща или пък неподходящ дрескод. Това, което човек трябва да знае е,че когато става въпрос за изкусен пороцес той трябва да става на минимален модил. И ако допуснат, дори една грешка това може наистина да му коства един конкурс.

-Има ли формула за идеалното CV?

Да. Тя е много проста. В същото време много трудна. Идеалното сиви означава две неща. Човек трябва да има прекрасен документ от формална гледна точка,от чисто визуална гледна точка и от съдържателна гледна точка. Което означава пъвече информация за човека, както по отношение на техническите компетенции (право, финанси), но и по отношение на меките умения. Хората не трябва да забравят, че едно добро сиви трябва да бъде съдържателно от чисто content гледна точка и от гледна точка на формата.

– Какъв е съветът Ви към все още ориентиращите се?

Това е безумно трудно. Може би да погледнат един сайт за обяви. Да погледнат тези около 35 сектора, които сайта за обяви предлага и да почувстват поне пет сектора, които са близки до тях. Ясно е, че човек който не може да смята и да знае колко едве плюс две много треудно би пробил в нещо, което изисква математическаческа мисъл и т.н.Отделно човек, който не можеэда рисува и не му идва да оцветява, да прави света по-красив много трудно би станал успешен архитект.

 
 
Коментарите са изключени за „Предприемчивостта е ключът към успеха.“