Предизвикателствата в енергийната област пред Европейския съюз

| от |

Цената на енергията, мерките за намаляване на потреблението й и борбата с промените в климата ще бъдат важни теми в дневния ред на Европейския парламент през следващите месеци и години. Тези въпроси ще бъдат разисквани и на срещата на върха на държавните ръководители в ЕС на 26-27 юни – по време на седмицата, посветена на устойчивите източници на енергия и отбелязвана със стотици събития в цяла Европа.

energie_eolienne_

На 28 май Комисията представи план за намаляване на енергийната зависимост на ЕС, който подлежи на разглеждане и гласуване от новия Парламент.

Основните цели в стратегията на Комисията са намаляването на потреблението на енергия, диверсификацията на източниците и доставчиците на енергия и подобряването на производството и на сътрудничеството между правителствата в ЕС.

На 22 януари Комисията предложи формулирането на нови цели в областта на климата и енергетиката до 2030 г. Те включват намаляване с 40% на емисиите въглероден диоксид спрямо нивото от 1990 г., както и нарастване на дела на енергията от възобновяеми източници до 27% от цялата консумирана енергия в Европа. Очаква се до средата на юли да бъде обявена и нова цел в областта на енергийната ефективност. В отговор на тези предложения Парламентът призова през февруари за намаление с 40% на енергийното потребление спрямо референтните прогнозни нива и настоя целите да имат задължителен характер.

Парламентът също така ще продължи да работи по законодателство, ограничаващо използването на хранителни култури за производството на горива и насърчаващо преминаването към нови източници на биогорива, например отпадъците.

 
 
Коментарите са изключени за Предизвикателствата в енергийната област пред Европейския съюз