Православната църква изхвърля майка с четири деца на улицата

| от |

Автор: Ангел Златков

Днес малкият Владислав Бошнаков, син на Мария Бошнакова и свещеник Цанко Бошнаков, има рожден ден – става на 12 годинки. Но вместо да отбележи тържествено хубавия празник, Мария Бошнакова рано сутринта, заедно с четирите си непълнолетни деца, е принудена да напусне жилището си чрез съдия-изпълнител, изпратен от Българската православна църква.

10559263_736584153073137_162609719_n

Жилището принадлежи на храм, ,Св.Успение Богородично“ гр. Казанлък и се е ползвало от семейството под наем чрез подписан договор с църквата от името на съпруга Цанко Бошнаков. През 2011 година ненадейно свещеник Бошнаков напуска своето семейство и в добавка решава да го изгони от жилището като едностранно прекратява договора с митрополията за ползването на жилището. Малко след това свещеникът е издигнат за председател на храма и завежда дело срещу семейството си за освобождаването на имота. Майката загубва всички дела в съда и така се стига до тази изцяло противоречаща с християнските ценности ситуация – Мария Бошнакова трябва да напусне жилището си, заедно с децата си, изгонена от собствения си съпруг, който действа от името на Православната църква.

Няма как да не спомена няколко думи за децата на Мария Бошнакова, защото те само могат да служат за пример не само на своите връстници, но и на далеч по-големите си сънародници. Александра Бошнакова е на 18 години, но вече е носител на редица международни и национални отличия, както и е изнасяла редица концерти в страната и в чужбина. Свири на пиано. По-малкият й брат Николай е на 14 години и е ученик в Природоматематическата гимназия в града и заедно с рожденика Владислав не само са автори на редица прекрасни разкази, но и дейно участват в тяхното екранизиране. Най-малката, Елисавета, е само на 8 години, но въпреки това свири на пиано и е една от най-големите надежди на популярния местен клуб „Светлини сред сенките“. И четирите деца притежават ярки дарби в много области на науката и изкуството, познати са в града като скромни и талантливи деца. Имат отлични оценки в училище.

Гонителите, бащата свещеник Цанко Бошнаков и Българската православна църква, не са предвидили никаква алтернатива за настаняването на майката и децата, както и за съхраняването на имуществото им. Мария неведнъж се е обръщала за съдействие към община Казанлък, но не е срещнала разбиране и в тази институция.Днес в 9:30 сутринта, младото семейство ще бъде изгонено от дома си и изхвърлено на улицата.

Бездействието на общината е абсурдно, но по-голямо недоумение буди, че зад цялата позорна акция стоят представители на Българската православна църква. Призоваваме Негово Светейшество Патриарх Неофит и Негово Високопреосвещенство Старозагорски Митрополит Галактион да обърнат внимание на нехристиянските действия на своите служители и да помогнат на това нуждаещо се семейство. Надяваме се българското общество да не позволи Мария и децата й да останат на улицата и активно да ги подкрепи.

За контакти:
Мария Бошнакова: 0899671979
Анелия Стойкова, студент в IV курс във ФМИ към Софийския университет и приятел на семейството: 0896 87 87 29 и 0883 54 82 84

 
 
Коментарите са изключени за Православната църква изхвърля майка с четири деца на улицата