Правителството на Гърция ще иска вот на доверие

| от |

Гръцкото правителство ще поиска следващата седмица вот на доверие от парламента.

Решението е било взето на срещата на лидерите на партиите, съставляващи правителствената коалиция – премиерът Антонис Самарас, лидер на дясноцентристката „Нова демокрация“, и Евангелос Венизелос, вицепремиер, министър на външните работи и лидер на лявоцентристката ПАСОК.

Вотът на доверие ще бъде поискан, за „да демонстрира Гърция институционална стабилност“. Същинската цел е всъщност консолидиране на управляващата коалиция, която леко се поразклати, след като преди броени дни премиерът Самарас и Венизелос си отправиха взаимни остри нападки.

На снощната си среща двамата лидери очевидно са изгладили противоречията помежду си. Самарас и Венизелос се коментирали и въпроса за избора на държавен глава, тъй като пълномощията на настоящия президент Каролас Папуляс изтичат през февруари 2015, а той няма право да се кандидатира за трети мандат.

„Решени сме да демонстрираме политическа стабилност и единна национална стратегия. Вотът на доверие ще сложи край на политическата неопределеност, създала се в последно време. Безотговорните политически сили и демагозите няма да успеят в опитите си да провалят страната. Гърция ще върви напред!“, заяви пред журналисти Венизелос след срещата си със Самарас.

Опозицията реагира скептично. „Искането на вот на доверие е израз на слабост“, категорични са от „Демократични леви“. От най-голямата опозиционна партия – СИРИЗА, пък назоваха решенията на Самарас и Венизелос „отчаяни опити да останат на власт още няколко месеца“. „Вот на доверие може да даде единствено народът“, отбеляза Панайотис Лафазанис, намеквайки за необходимостта от нови избори. /БГНЕС

 
 
Коментарите са изключени за Правителството на Гърция ще иска вот на доверие