Позиция на НС на БСП за ситуацията в Украйна

| от |

Публикуваме без редакция и без коментар позицията на НС на БСП за ситуацията в Украйна. Изводите оставяме на Вас.

Представена на пресконференция днес от зам.-председателя на НС на БСП Янаки Стоилов

TSentralata-na-BSP-na-Pozitano-20.-480x360

Националният съвет на БСП:

Следи с огромна загриженост развитието на ситуацията в Украйна и изразява силно безпокойство от сложната и напрегната обстановка в страната.

Отдава приоритетно значение на постигането на трайна стабилизация в Украйна и недопускането на нови прояви на насилие и урегулиране на проблемните въпроси.

Подчертава важността на гарантиране на териториалната цялост на Украйна и провеждане на политика на приобщаване на цялото население, а не на конфронтация.

Не приема прилагането на двойни стандарти в международните отношения и подкрепата от външни сили на екстремистки групи в Украйна.

Обявява се срещу засилването на крайни националистически, включително крайно десни и неофашистки групи в Украйна.

Изказва безпокойство от включване в правителството на Украйна и управлението на страната на представители на профашистка партия и на хора, натрупали по съмнителен начин богатства.

Изразява безпокойство от повишаване на военната активност в региона, в частност на Кримския полуостров.

Отбелязва, че влошаването на икономическите отношения между Европейския съюз и Русия би имало единствено негативен ефект върху двете страни, а безпрепятственото осигуряване на енергийните доставки е от ключово значение за сигурността на Европа.

Разбира, че последствията за България от влошаване на ситуацията в Украйна и по икономически причини, и по отношение на българската общност там, ще са по-тежки за България, отколкото за редица други страни от Европейския съюз.

Отчита отговорността на всички фактори, външно- и вътрешнополитически, да не допускат стилистика и действия, характерни за времето на студената война.

Националният съвет на БСП:

Заявява категорична подкрепа за суверенитета и териториалната цялост на Украйна.

Призовава към политически диалог Европейския съюз – Русия – Украйна с цел стабилизиране на обстановката в Украйна и обсъждане на пътища за подобряване на социално-икономическата ситуация в страната.

Обръща се към всички държави да не провокират напрежение, включително военно, във и около Украйна.

Осъжда случаите, довели до жертви и настоява за всеобхватно и независимо разследване на актовете на насилие.

Призовава компетентните власти в Украйна към действия за спешно намаляване на политическото напрежение и за недопускане на посегателства върху човешките права и спазване на конституцията и законността.

Очаква провеждане на политика на приобщаване и настоява за гаранции за правата на гражданите, принадлежащи към българската общност и другите малцинствени групи в Украйна.

Настоява властите в Украйна да се обявят срещу всички прояви на екстремизъм и за преустановяване на действията на паравоенните формирования и тяхното закриване.

Подкрепя изпращането на наблюдатели на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа за установяване на факти и настоява за осигуряване на достъп на наблюдатели на цялата територия на Украйна.

Подчертава необходимостта от организиране на свободни и честни президентски и парламентарни избори като условие за подписване на Споразумението за асоцииране на Украйна с Европейския съюз.

Възприема използването на военна сила като нарушение на международното право и призовава за изтегляне на войските по местата на постоянна им дислокация.

Предлага на Европейския съюз да преосмисли целите и съдържанието на източното партньорство в съответствие с обявеното стратегическо партньорство с Русия.

Обявява се за отговорен подход при обсъждането на санкции и за недопускане на решение за санкции, които възпрепятстват реализацията на важни за България енергийни проекти, вкл. „Южен поток“, както и засягането на други национални интереси.

България няма по никакъв начин да участва във военна ескалация на ситуацията в Украйна.

Настоява за намиране на политическо решение на кризата, постигнато по мирен път, при пълно зачитане на принципите на международното право.

Националният съвет на БСП призовава Народното събрание да приеме декларация за кризата в Украйна, с която да се съобразяват инициативите и действията на българските държавни институции.

15.03.2014 г.

гр. София

 
 
Коментарите са изключени за Позиция на НС на БСП за ситуацията в Украйна