Повечето бунтовници в Сирия са ислямисти

| от chronicle.bg |

60 на 100 от бунтовниците в Сирия могат да бъдат класифицирани като ислямисти, показва ново британско проучване, проведено то Центъра за религия и геополитика.

Една трета от тях споделят целите на „Ислямска държава”, съобщава BBC.

Според изследването опитите на световните сили да намерят разлика между умерените бунтовници и екстремистите са погрешни.

Центърът за религия и геополитика определя като най-голямата опасност пред международната общност групите, които споделят идеологията на ИД, но биват игнорирани. Това са около 100 000 бойци.

Според проучването западните сили правят стратегическа грешка, фокусирайки вниманието си само върху „Ислямска държава”, защото победата над ИД няма да сложи край на джихадисма.

Ако ИД бъде победена, разпръснати бойци и екстремисти биха атакували цели извън Сирия с аргумента, че Западът е унищожил халифата.

По-малко от една четвърт от бунтовниците не са ислямисти, сочи проучването. Много от тях обаче биха приели ислямистко политическо устройство.

Центърът посочва, че военната кампания срещу ИД трябва да бъде съпътствана от интелектуална и теологическа такава. Според Центъра за религия и геополитика, докато Башар ал-Асад е начело в Сирия, войната ще продължи да се разраства.

 
 
Коментарите са изключени за Повечето бунтовници в Сирия са ислямисти