Повече от 60 жени са успели да избягат от плен на ислямската групировка „Боко харам“

| от |

Повече от 60 жени са успели да избягат от плен на ислямистите за последния месец, съобщиха от France Presse и BBC.


1

По информация на местен опълченец – Аббас Гава (Abbas Gava), около 63 жени и момичета са се прибрали в къщи. Както се предполагаше и по-рано през месец юни, те наистина са били похитени от членове на радикалната групировка „БОКО Харам“ някъде северо-изток в страната. Напомняме, че в началото на април в гр. Шибок, Нигерия, членове на радикалистите са отвлякли други 276 момичета, като по0късно обявиха, че ще ги продадат в робство или ще ги оженят насилствено за членове на клана. Властите на страната тогава организираха мащабна операция по издирване.

„БОКО Харам“ са радикална ислямистка групировка, желаеща въвеждането на шериата за цялата територия на Нигерия, както и за радикална борба със западното влияние. В недалечното минало, ислямистите са избирали за свои цели военни обекти и представителства на правоохранителните органи, но в последно време се наблюдава, че техни жертви все по-често стават лидери на религиозни общини, както и мирни жители. Същата тази групировка стои зад по-голяма част от терористичните актове извършвани на територията на Нигерия. ООН е включила „БОКО Харам“ в списъка с терористични организации.

2

Кои са Боко Харам

Боко Харам е радикална нигерийска ислямистска секта. Става известна през 2002 г., когато неин ръководител става Мохамед Юсуф. Главна цел на организацията е въвеждането на шариата на на цялата територия на Нигерия и изкореняване на западния начин на живот.

Дейността на организацията е концентрирана основно в северните нигерийски щати Йобе, Кано, Баучи, Борно и Кадуна. На езика хауса, използван в Северна Нигерия, името означава „Западното образование е греховно“. Последователите на организацията носят дълги бради и червени или черни чалми и се молят в отделни джамии в градове Майдугури, Кано и Сокото.

Обявена е като терористична организация от 2013 година.

 
 
Коментарите са изключени за Повече от 60 жени са успели да избягат от плен на ислямската групировка „Боко харам“