Потвърдено: Пещерните хора са се дрогирали

| от |

pesterski-luge-droga-02Рисунките на нашите древни предци не представляват света, който се е намирал около тях, а халюцинации, докогато са били дрогирани, твърдят японски учени.

Изследователи от Университета в Токио са изучавали пещерните снимки от всички краища на света и са заключили, че им напомнят на онези, които рисуват съвременни хора под въздействието на опиати.

Според антрополози, първобитните хора са яли билки, които съдържат халюциногенни вещества и търсенето на тези билки е била важна част от техния живот. Тези обичаи и до днес са се запазили при първобитните племена в Амазонка и Папуа Нова Гвинея.

„Пещерните хора са търсили тези наркотици, защото чрез тях мисленето им за заобикалящия ги свят се разширявало“, твърди Такаши Икегами, учен, който е работил по изследването.

pesterski-luge-droga-01Според изследването на учените, човешкият мозък създава шаблони, когато е в състояние на променено съзнание, а същите тези шаблони се забелязвали на рисунките, намерени из всички континенти.

„Когато визуалните символи, които се виждат по време на измененото състояние на съзнанието се пребоядисат, тогава тези снимки имат по-различно значение“, пише в изследването на учените.

Въпреки това остава необяснимо защо шаблоните, които мозъкът създава, имат точно такава форма и как е възможно от преди 40 000 години на всички континенти да възникнат форми, идентични на тези, които днес хората изпитват, когато са в състояние на променено съзнание.

pesterski-luge-droga-03Когато човешкият мозък е изложен на халюциногенни вещества се случва химична реакция, която причинява въпросните шаблони, напомнящи визуално на самата клетъчна структура на мозъка. Този процес се нарича „Турингова нестабилност“ и учените смятат, че неговото разбиране е ключово за разплитането на мистерията за еднообразието от пещерни снимки по целия свят, рисувани в различни периоди.

 
 
Коментарите са изключени за Потвърдено: Пещерните хора са се дрогирали