Потопът на Балканите

| от |

Разрушени къщи, свлачища, спрян ток – на много места в Сърбия и Босна гледката е почти апокалиптична. Градове и села са под вода, а мините, изплували на повърхността, допълнително затрудняват спасителите, пише Дойче веле.

0,,17644300_403,00

Катострофалните наводнения на Балканите отнесоха живота на поне 44 души. Спасителните отряди в босненския град Добой са изправени пред опустошенията, нанесени от водната стихия и свлачищата. Нивото на водата на някои места в града е достигнало до четири метра. Свлачищата, които се активизираха в последно време, са оставили стотици хора в Босна без дом. Само за три дни в региона са паднали толкова дъждове, колкото е обичайно за три месеца.

Валежите предизвикаха най-големите наводнения в региона от 120 години насам. „Най-висш приоритет сега е откриването на загиналите,“ казва кметът на град Добой Обрен Петрович. От два дни насам спасителните отряди се опитват да проникнат в град Шамац. „Положението е катастрофално. Гледан от хеликоптер, градът прилича на море“, казва кметът Саво Минич и допълва, че евакуацията на хората засега протича хаотично.

Десетки хиляди са принудени да напуснат родните си места

В съседна Сърбия ситуацията също е критична. Особено силно засегнат от наводненията е град Обреновац в близост до Белград. Овладяно е положението в съседните градове Шабац, Митровица и Костолац. Властите в Белград обаче се подготвят за нова приливна вълна. Хиляди доброволци помагат при изграждането на диги от чували с пясък по брега на река Сава.

5460214-3x2-700x467

„Белград е готов да посрещне приливната вълна“, заяви кметът на града Синиша Мали. И на други места в Сърбия доброволци помагат на спасителни отряди при укрепването на дигите. „Това, което ни сполетя се случва веднъж на 1 000 години“, заяви сръбският премиер Алескандър Вучич. Критична остава ситуацията по поречието на река Сава, която преминава през Северна Босна и Западна Сърбия. Десетки хиляди души в двете страни са принудени да напуснат домовете си. 100 000 домакинства са без ток.

Опасност от противопехотни мини

Центърът за борба с противопехотните мини в Босна /MAC/ предупреждава населението, че водните маси и свлачищата изкарват на повърхността и противопехотни мини. По данни на властите около 120 000 мини от времето на войните в бивша Югославия през 1990-те години все още не са обезвредени. Много страни от ЕС оказват помощ на жертвите от наводненията и свлачищата, сред които Германия, Австрия и Русия. Експерти от Германското дружество за техническа помощ /THW/ вече са на място и помагат на местните власти в преодоляване на опустошителните последици от наводненията. Агенция Ройтерс съобщава, че икономическите последици от наводненията вероятно ще бъдат огромни, тъй като са опустошени земеделски земи, които са от голямо значение за икономиките на Сърбия и Босна. Според финансовия министър Лазар Кръстич, цитиран от агенция ДПА, предварителна оценка на щетите в Сърбия да бъде направена в сряда / 21.5./ Сръбските медии отсега говорят, че щетите ще възлязат на милиарди евро.

 
 
Коментарите са изключени за Потопът на Балканите