Последната греда беше поставена на втората по височина сграда в света – Шанхайската кула

| от |

Китайски строителни работници поставиха последната греда на най-големия небостъргач в китайския град Шанхай, който ще бъде и втората по височина кула в света, предаде Франс прес. Сградата се издига сега на 632 метра височина в китайската икономическа столица.

Последната стоманена греда с формата на плавник беше издигната бавно с помощта на кран и поставена на върха на кулата, обяви в интернет компанията, която строи сградата. Шанхайската кула има 137 етажа. Тя ще бъде напълно готова едва идната година и ще отвори врати в средата на 2015 г. Сградата е в търговската зона Пудун и се извисява далеч над тайванската кула Тайпе 101, която има 509 метра и която беше досега най-високата сграда в Източна Азия и втората по височина сграда в света.

Шанхайската кула е далеч от световния рекорд – кулата Бурдж Халифа в Дубай, която е висока 830 метра. В Шанхайската кула ще има офиси, петзвезден хотел, зони за развлечения. Строителството й започна през 2008 г. През 2012 г. в земята около обекта се появиха дълги пукнатини и властите се притесниха, че може да има свличане натерена, но архитектът и строителите обявиха опасенията за неоснователни. В континентален Китай сега се намират две от трите най-големи сгради в света – Шанхайската кула и Шанхайският световен финансов център с 492 метра.

С БТА

 
 
Коментарите са изключени за Последната греда беше поставена на втората по височина сграда в света – Шанхайската кула