„Пощенска кутия за приказки“ и „Пробуди се“ срещу автоимунните заболявания

| от chronicle.bg |

В първия ден на пролетта популярният формат „Пощенска кутия за приказки“ застава в подкрепа на хората с автоимунни заболявания с извънредното си издание „Пробуждане“ . Събитието ще се състои на 21 март от 19.00 часа в Sofia Live Club.

От няколко години „Пощенска кутия за приказки“ доказва, че все още има много млади хора, които обичат да четат и пишат. Тематичните им разкази разсмиват, разчувстват, понякога дори и разплакват. Разказите се четат от популярни и интересни личности. Автор на идеята и реализатор на концепцията е певицата и писателка Гери Турийска.

Тя споделя: „Всички писатели и разказвачи сме чувствителни – към света, към хората, към думите. Сега имаме и кауза. Ще застанем в подкрепа на хората с автоимунии заболявания. Автоимунните заболявания са нелечими и са за цял живот. Но надежда има, медицината напредва и е от особена важност хората с автоимунни заболявания да бъдат информирани. Голям проблем в България е липсата на адекватната информация, което води и до забавяне на диагнозата, за някои заболявания забавянето може да достигне и до над 10 години. Това води до непоправими последствия, често до тежка инвалидизация. Когато човек чуе тежка диагноза обикновено започва да търси в интернет и там вече става страшно.

В продължение на две години фондация „В помощ на здравето“, съвместно с пациентски организации, българските медицински дружества по ревматология, гастроентерология и водещи дерматолози работиха за създаването на достъпна и полезна информация за българския пациент. Мисията на www.probudise.bg е хората със заболявания като псориазис, ревматоиден артрит, улцерозен колит и други автоимунни заболявания да могат да намерят проверена и актуална информация на едно място. В онлайн портала всеки може да открие полезни съвети от водещи специалисти, новини, видео материали и лични истории на хора, които са успели да се справят със заболяванията си.

От няколко месеца www.probudise.bg помага на над 275 000 души да подобрят качеството си на живот. Зад мисията за по-добра информираност и бърза диагностика на www.probudise.bg застава и една от най-обичаните български певици Тони.

На 21 март, по време на „Пощенска кутия за приказки“, Тони ще прочете разказ, свързан с личната й борба с една от тези коварни болести. Тя също така за пръв път ще изпее на живо своята нова песен „Пробуждане“. Песента е изпълнена с енергия, завладяваща и чувствена. Тони избира заглавието и текста на парчето така, за да са апел да не се предаваме, когато паднем, да намерим сили в себе си и да вярваме в нещата, които обичаме, за да продължим напред. Официалното видео на „Пробуждане“ се очаква в средата на април.

Приказки ще четат Стефания Колева, Тони, Теодора Духовникова, Ники Станоев, Димитър Калбуров, лекари и пациенти. Преди събитието, от 18.30 часа, ще подгреят рокаджиите от der Hunds, които също подкрепят каузата. Част от приходите на изданието „Пробуждане“ на „Пощенска кутия за приказки“ ще бъдат дарени за рехабилитация на деца с ревматоиден артрит.

 
 
Коментарите са изключени за „Пощенска кутия за приказки“ и „Пробуди се“ срещу автоимунните заболявания