Порошенко праща българи на война

| от |

Мобилизация на мъже само от малцинствата възмути българите в украинската част от Бесарабия, пише “24 часа“. В града на Дунав Измаил българи недоволстват, че украинските власти викат за боевете в Донецк и Луганск само представители на по-малките етнически групи.

“Задължиха всички, които имат коли, камиони или мотоциклети, да се явят с тях. Не знаем за какво ще ги използваме”, заявиха от Болград. Предполага се, че българите ще бъдат накарани да се бият като либийските бунтовници, които препускаха с монтирани на автомобилите си картечници. Повиквателни са пратени и на млади мъже, които работят в чужбина. При население от 204 000 българи в Украйна може да бъде сформирана цяла армия. Не се знае дали новият вид кавалерия ще бъде пратена в Донецк, Луганск или в атака в Крим.

В правителството е сформиран щаб, който следи ситуацията в Украйна, отговори Цветлин Йовчев на въпрос на “24 часа” защо България не се интересува от нашето етническо малцинство, както това правят Чехия и Унгария. Както е известно, Прага настоя да си прибере 20 000 чехи от Киев, а Будапеща поиска отделяне на своето малцинство от 150 000 унгарци. Явно малцинствата трябва да неутрализират руските опълченци.

Сега обаче при липсата на правителство няма кой да се застъпи против превръщането на бесарабските българи в пушечно месо. Преди година бесарабските българи написаха писмо до външния министър Кристиян Вигенин, в което се оплакаха, че са подложени на асимилация. В документа се настояваше България официално да попита Украйна защо нарушава договорите за правата на малцинствата.

 
 
Коментарите са изключени за Порошенко праща българи на война