Понта върви с уверени крачки към президентския пост

| от |

Румънският премиер Виктор Понта се очаква да победи на първия тур на президентските избори в Румъния, които се провеждат днес.

42-годишният лявоцентрист се радва на значителна преднина пред 13 други кандидати и вероятно на втория тур на 16 ноември ще се изправи срещу либерала Клаус Йоханис от немскоговорящото малцинство.

На изборите се гледа като на важен тест за Румъния, а и за Централна Европа, в момент когато демокрацията търпи удари в някои съседни държави като Унгария, а украинската криза обтегна отношенията между ЕС и Русия.

Популярният дясноцентрист Траян Бъсеску, който обвини Понта, че е бивш шпионин, няма право да се кандидатира за трети мандат.

Новият президент ще се изправи срещу редица наболели въпроси, като икономиката, която се връща към рецесия, и непрестанните предизвикателства на корупцията и лошото управление.

„Смятам, че тези избори могат да бъдат тест за зрелостта на Румъния“, казва Корина Ребегя от Центъра за анализи на европейската политика във Вашингтон. Страната се нуждае от „президент, който може да внуши ясната визия за това как продължаваме да изграждаме демократичната система на управление и върховенство на закона и който да докаже, че 25-годишният преход си е струвал“, добавя тя.

40% от румънците смятат, че „животът по време на комунизма е бил по-добър“. Въпреки големия напредък в съдебната система през последните години, много хора се страхуват от проблеми в бъдеще.

Предизборната кампания бе белязана от поредица криминални обвинения и разследвания за корупция, много от които бяха насочени към политическите съюзници на премиера. Макар че Понта обеща да запази съдебната система независима, а редовните му критики към антикорупционния прокурор, който той смята за партизанин, предизвикаха проблеми.

На т.нар. „черен вторник“ през декември 2013 г. парламентът прие изменения на закона, разработени от коалицията на Понта. Измененията имаха за цел предоставянето на супер имунитет на хора на изборна длъжност. Макар че промените в крайна сметка не влязоха в сила, опитът за това беше като аларма за събуждане. Напредъкът в съдебната система може да бъде „обърнат за два дни“ и ще бъде има нужда от нов прогрес, смята Ливия Станчиу, председател на Върховния съд.

Политическите съюзници на Понта, срещу които тече разследване, без съмнение ще окажат натиск върху него да „промени курса на съдебната власт, след като стане президент“, казва Лаура Стефан от мозъчния тръст „Експертфорум“ в Букурещ.

Специалистите се надяват засиленото наблюдение от Брюксел да бъде предпазна мярка срещу регресия в югоизточната европейска страна.

Румънците обаче в крайна сметка трябва да бъдат под контрол, казва Моника Маковей, евродепутат и независим кандидат. „Би ме било срам да поискам помощ от ЕС“, каза наскоро бившата министърка на правосъдието.

След две бурни и трудни години на съжителство между Понта и Бъсеску, страната трябва бързо да проведе реформи, особено в публичната администрация. Икономиката, която е в рецесия, отчаяно се нуждае от тласък. Средната месечна заплата в Румъния е 380 евро, а повече от 20% от хората под 25 г. са без работа. Чуждестранните инвестиции намаляват през последните 5 тримесечия, което се дължи главно на неспособността на Румъния да управлява инвестиционните програми или да използва правилно европейските фондове, смята Габор Хуня от Виенския институт за международни икономически проучвания.

Икономическият растеж през тази година ще спадне до 2,2% от 3,5% за миналата година. /АФП

 
 
Коментарите са изключени за Понта върви с уверени крачки към президентския пост