Понта се оттегли временно

| от Chronicle.bg |

Румънският премиер Виктор Понта, който е в полезрението на правосъдието, заради подозрения за съучастие в укриване на данъци и пране на пари, обяви че временно отстъпва поста си на вицепремиер, поради здравословни проблеми.

Понта се е подложил на операция на коляното в Турция, където е от близо седмица. Утре той ще изпрати писмо до президента Клаус Йоханис с молба да посочи вицепремиера Габриел Опря за и.д. премиер за период до 45 дни, както предвижда конституцията.

Габриел Опря е 54-годишен офицер от армията и член на Националния съюз за прогрес на Румъния, появил се след разцепване на Социалдемократическата партия. Той също е и министър на вътрешните работи в сегашното правителство.

Неприятностите на Понта с правосъдието хвърлиха Румъния в политическа криза. Понта твърди, че е невинен и отказва да подаде оставка, както го призова президентът. Парламентът, където левицата има мнозинство, го подкрепи, като се произнесе на 9-и юни срещу вдигане на имунитета му, и като отхвърли искане на опозицията за гласуване на недоверие.

Във Фейсбук 42-годишният Понта съобщава, че ще излезе от болница в неделя, но ще трябва да остане под медицинско наблюдение и да премине физиотерапия и възстановителни процедури.

Най-много след 28 дни ще мога да се заема отново с нормална дейност, като едновременно продължа възстановяването още шест месеца”, пише той.

Преди няколко седмици Понта нарани крака си по време на баскетболен мач. В понеделник, без да предупреди държавния глава, той дискретно замина за Турция, за да се оперира.

 
 
Коментарите са изключени за Понта се оттегли временно